Home   >  Lever & Ontgifting  >  Detoxen, reinigen en het...
09-01-2017

Detoxen, reinigen en het lichaam nieuwe energie geven na de feestdagen

Detox Tijdens de feestdagen wordt ons lichaam vaak behoorlijk op de proef gesteld. Feestdagen in het algemeen, maar vooral de eindejaarsfeesten, staan vaak in het teken van overvloed en luxe. We belasten niet alleen de lever door het overvloedige eten: ook de bestaande balans in ons lichaam raakt verstoord. Het biologische ritme van ons lichaam kan door allerlei factoren van slag raken. De klassieke tekenen na de feestdagen zijn bijvoorbeeld een moeilijke vertering, een vermoeid lichaam en vermoeide spieren, migraineaanvallen en een verhoogde mate van geïrriteerdheid. We hebben een paar tips waarmee u de balans herstelt en het lichaam weer nieuwe energie geeft. Er zijn een paar eenvoudige oplossingen die u zelf kunt toepassen om uw lichaam te ontgiften, te zuiveren en weer nieuwe energie te geven.

Kies na de feestdagen voor detox-voeding

We kijken uit naar de feestdagen, maar ons lichaam kan zich er niet echt op verheugen: het krijgt namelijk te maken met grote veranderingen. Wie aan de feestdagen denkt, denkt aan veel zware maaltijden en andere buitensporige eetgewoonten. De feestelijke maaltijden zijn meestal rijk aan eiwit, vet en suiker, maar bevatten vaak weinig groenten en fruit. Het is dan ook aan te raden om na de feestdagen de gezonde eetgewoontes weer op te pakken, en te letten op de hoeveelheid proteïne, vet en suiker. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is vasten in dit kader niet echt aan te raden. Vasten zorgt er namelijk voor dat het lichaam te weinig mineralen en vitamines binnen krijgt. Dit geldt ook voor bepaalde diëten, zoals sommige detox-kuren. De beste manier om het lichaam na de feestdagen weer op het goede spoor te krijgen, is evenwichtig eten en de vochtbalans op peil houden.

Verbeter de darmpassage na de feestdagen

Ons verteringssysteem is tijdens de eindejaarsfeesten meestal niet in de feeststemming. Het lichaam moet alle zeilen bijzetten om de vele copieuze maaltijden te verwerken. Deze plotselinge en herhaalde verandering van het voedingspatroon zorgt al snel voor spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, zuurbrand, oprispingen, buikkrampen en misselijkheid. Om ervoor te zorgen dat de darmpassage goed verloopt, kan men het beste kiezen voor vezelrijke voeding. Vezelrijke voeding heeft een gunstige invloed op de darmpassage. Onder vezelrijke voeding verstaan we ongekookte groente en fruit, maar ook granen (met name volle granen). Een goed werkend spijsverteringsstelsel houdt direct verband met een evenwichtige darmflora. De darmflora raakt tijdens de feestdagen vaak flink verstoord. Normaliter bestaat deze flora uit tal van micro-organismen die de vertering bevorderen doordat ze bepaalde moleculen afbreken. Om het spijsverteringssysteem weer goed te laten werken, is het essentieel dat de balans van de darmflora wordt hersteld. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat de inname van probiotica hierbij kan helpen, zoals omschreven in ons artikel over de preventieve en genezende effecten van probiotica. Probiotica zijn levende micro-organismen die van nature aanwezig zijn in onze darmflora. Er bestaan voedingssupplementen van probiotica die het lichaam verschillende stammen van probiotica kunnen leveren. Denk bijvoorbeeld aan de Lactobacillus gassseri, een stam waarvan het gunstige effect voor de spijsvertering veelvuldig is aangetoond. Deze probioticastam verlicht niet alleen bepaalde spijsverteringsproblemen: onlangs werd namelijk eveneens de invloed onderzocht van deze probiotica in relatie tot het verlies van lichaamsgewicht1. Uit dit onderzoek bij 210 volwassen Japanners bleek dat een hoeveelheid Lactobacillus gasseri op significante wijze kon bijdragen tot de afname van het gewicht in het algemeen, van de tailleomtrek en de heupomtrek, en tot de afname van buikvet in het bijzonder. Deze probioticastam is dan ook een uitstekende keuze voor na de feestdagen.

Geef uw spijsverteringssysteem een boost na de feestdagen

Als het gaat om het verbeteren van de spijsvertering, dan heeft men het vaak over probiotica. Minder bekend op dit gebied zijn de prebiotica. Prebiotica zijn stoffen die de activiteit en de ontwikkeling van probiotica versterken. Het gunstige effect van probiotica voor ons spijsverteringsstelsel wordt door prebiotica dan ook versterkt. Probiotica en prebiotica worden dan ook vaak gecombineerd om zo het evenwicht in de darmflora te herstellen of te behouden. Dit is ook het geval bij de samenstelling van Probio Forte™, waarbij verschillende stammen van probiotica met prebiotica, zoals inuline, worden gecombineerd in een capsule. Inuline is een polysacharide, oftewel een combinatie van verschillende suikers die onderling met elkaar zijn verbonden. Het komt voor in tal van planten. Het wordt vaak beschouwd als een voedingsvezel, zoals zetmeel, maar inuline wordt echter niet verteerd door ons spijsverteringssysteem. Hierdoor kan inuline worden gebruikt door probiotica, want zij kunnen de stof benutten voor hun gunstige activiteiten in de darm. De wortel van cichorei bevat veel inuline. Dit kan worden geëxtraheerd. Het extract wordt gebruikt als basis voor voedingssupplementen. Ook andere prebiotica worden aangeboden in de vorm van voedingssupplementen. Zo bestaan er ook andere suikercombinaties, zoals fructo-oligosacchariden, die niet opgenomen kunnen worden in de darmen en die een werking als prebioticum kunnen uitoefenen in de darm. Overigens is dit gunstige effect aangetoond in verschillende wetenschappelijke onderzoeken, zoals een onderzoek dat in 2009 verscheen in Journal of Physiology and Biochemistry2. De auteurs van het onderzoek komen tot de conclusie dat fructo-oligosacchariden met name een goede darmwerking ondersteunen, constipatie tegengaan en de uitscheiding van afvalstoffen uit het lichaam bevorderen. Wie de vertering weer op de rails wil krijgen na de feestdagen, doet er goed aan te kiezen voor een combinatie van prebiotica en probiotica.

Help het lichaam om na de feestdagen weer het juiste ritme te vinden

Het verteringsritme raakt tijdens de feestdagen vaak ernstig verstoord. Maar het lichaam krijgt ook te maken met andere verstoringen van het biologische ritme. Er wordt lang en laat gegeten, waardoor het normale slaapritme eveneens ontregeld raakt. Bovendien is men in de winterperiode vaak in mindere mate fysiek actief. Men kan last krijgen van een vermoeid lichaam en vermoeide spieren. Men voelt zich minder vitaal, raakt sneller geïrriteerd en heeft meer last van stress. Om fit met het nieuwe jaar te beginnen, is het dan ook belangrijk om weer snel een goed slaapritme op te pakken. Probeer daarnaast regelmatig een fysieke activiteit te ondernemen overdag. Sommige natuurlijke plantenextracten kunnen u helpen om na de feestdagen weer te genieten van een herstellende nachtrust. Een voorbeeld hiervan is valeriaan, een plant die uitvoerig is onderzocht vanwege de gunstige effecten op de nachtrust, zonder dat er sprake is van bijwerkingen. Overigens is het belang van valeriaan bevestigd in een volledige wetenschappelijke review die is verschenen in American Journal of Medecine in 20063. Er is een andere plant, die eveneens gunstige effecten heeft laten gaan als het gaat om de bestrijding van vermoeidheid, en dan met name vermoeidheid die verband houdt met stress. Deze plant, die verkrijgbaar is als voedingssupplement, is Rhodiola rosea. De effectiviteit van deze plant is aangetoond in een onderzoek dat in 2009 verscheen in het blad Planta Medica4

Detox: het lichaam na de feestdagen ontdoen van gifstoffen

We weten dat ons lichaam in staat is zich aan te passen aan een teveel aan voeding, maar op het einde van het jaar wordt dit vermogen voor een langere tijd herhaaldelijk op de proef gesteld. Ons organisme moet om meerdere fronten tegelijk de aanvallen van buitenaf bezweren. Met name de organen die verantwoordelijk zijn voor de ontgifting van het lichaam, zoals de lever en de nieren, moeten het ontgelden. Deze organen, die het lichaam helpen bij de afvoer van gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam, moeten tijdens de feestdagen hard werken. Wanneer er het overschot aan voedsel groot is, dan kan het lichaam maar met moeite alle gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam afvoeren. Het kan verteringsproblemen veroorzaken of de lever ontregelen. Gelukkig bestaan er oplossingen die het lichaam in deze situatie kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan de mariadistel, een plant die bekend staat om zijn beschermende werking voor de lever. Het complex silymarine bijvoorbeeld is uitgebreid onderzocht vanwege de beschermende werking voor de lever. De studies die verschenen in Phytotherapy Research en Natural Product Communications hebben aangetoond dat het Sylimarine-complex een sterke werking heeft als antioxidant en dat het de lever beschermt 5,6. Vanwege deze gunstige eigenschappen geeft een ander team van onderzoekers aan dat het complex belangrijk kan zijn bij het bestrijden van schade aan de lever door alcoholgebruik7. Ook andere planten kunnen het lichaam ontgiften en zuiveren. Denk hierbij aan paardenbloem, oftewel Taraxacum, een plant die is bestudeerd vanwege de vochtafdrijvende, ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Bovendien zou het de galaanmaak stimuleren en een te hoge bloedsuiker voorkomen 8. Deze natuurlijke extracten zijn te gebruiken in de vorm van voedingssupplementen en kunnen helpen bij een detox-kuur na de feestdagen.

Na de feestdagen luidt ons lichaam vaak de noodklok. Om het jaar goed te beginnen, heeft u een paar goede voornemens nodig die u een energieboost geven en die het lichaam weer in balans brengen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor het herstel van uw darmflora en voor de bevordering van een goede vertering, maar ook voor de reiniging en ontgifting van uw lichaam. Is het geen goed idee om deze eenvoudige tips wat langer vol te houden? Dan blijft u het hele jaar door in topvorm!



> Bronnen:

1. Yukio Kadooka, Masao Sato, Akihiro Ogawa, Masaya Miyoshi, Hiroshi Uenishi, Hitomi Ogawa, Ken Ikuyama, Masatoyo Kagoshimaand Takashi Tsuchida, « Effect of Lactobacillus gasseri SBT2055 in fermented milk on abdominal adiposity in adults in a randomised controlled trial », Volume 110, Issue 9 November 2013, pp. 1696-1703.
2. Sabater-Molina M, Larqué E, Torrella F, Zamora S, « Dietary fructooligosaccharides and potential benefits on health », J Physiol Biochem, 2009 Sep, 65(3) : 315-28.
3. Bent S, Padula A, Moore D, Patterson M, Mehling W, « Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis », Am J Med, 2006 Dec, 119(12) : 1005-12.
4. Olsson EM, von Schéele B, Panossian AG, « A randomised, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study of the standardised extract shr-5 of the roots of Rhodiola rosea in the treatment of subjects with stress-related fatigue », Planta Med, 2009 Feb, 75(2) : 105-12.
5. Abenavoli L, Capasso R, Milic N, Capasso F, « Milk thistle in liver diseases: past, present, future », Phytother Res, 2010 Oct, 24(10) : 1423-32.
6. Milić N, Milosević N, Suvajdzić L, Zarkov M, Abenavoli L, « New therapeutic potentials of milk thistle (Silybum marianum) », Nat Prod Commun, 2013 Dec, 8(12) : 1801-10.
7. Das SK, Mukherjee S, « Biochemical and immunological basis of silymarin effect, a milk thistle (Silybum marianum) against ethanol-induced oxidative damage », Toxicol Mech Methods, 2012 Jun, 22(5) : 409-13.
8. Schütz K, Carle R, Schieber A, « Taraxacum — a review on its phytochemical and pharmacological profile », J Ethnopharmacol, 2006 Oct 11, 107(3) : 313-23.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Colon Cleanse Formula

Een gezonde darm, een gezond leven

www.supersmart.com
Alcohol Detox

Een krachtig samenbundeling van antioxidanten, bestrijdt de schadelijke effecten van alcohol.

www.supersmart.com
Water Retention Formula

Een natuurlijke en doeltreffende manier om af te rekenen met het vochtoverschot, de afvalstoffen en de ontsierende vetophopingen in de lichaamsweefsels.

www.supersmart.com
Lactobacillus Gasseri

Een probiotische stam die bijzonder effectief werkt bij gewichtsbeheersing
In maagzuurbestendige DR Caps™ voor een optimale werking

www.supersmart.com
Probio Forte

Krachtige probiotische mix; 8 miljard micro-organismen per capsule
In maagzuurbestendige DR Caps™ voor een optimale werking

www.supersmart.com
Silyplus

Een vorm van silymarine die 8 tot 10 maal beter wordt opgenomen

www.supersmart.com
Ontdek ook
22-02-2017
Ga de strijd aan met chronische constipatie...
Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat...
Lees verder
19-12-2018
Een aantal schadelijke effecten van alcohol voorkomen
Het eind van het jaar is weer in zicht, en tijdens de feestdagen zijn er tal van gelegenheden waarop alcohol geschonken wordt. En hoewel champagne...
Lees verder
18-06-2018
De 10 groente- en fruitsoorten met de...
We schreven er al eerder over in ons dossier over pesticiden. De vergiftiging van onze planeet gaat in een gestaag tempo door. Om de inname...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan