Home   >  Slaap  >  Obesitas en metabool syndroom:...
28-12-2016

Obesitas en metabool syndroom: de positieve resultaten van bèta-kryptoxanthine

GABA diabete B GABA, een belangrijke stap voorwaarts voor mensen met diabetes type 1 De resultaten van nieuw onderzoek zouden voor diabetici met type 1 wel eens een grote stap voorwaarts kunnen betekenen. Recent onderzoek dat is verschenen in het prestigieuze blad Cell heeft het belang aangetoond van een mogelijke behandeling met gamma-aminoboterzuur, beter bekend als GABA1. Dit is een neurotransmitter die tot op heden bekend stond om zijn kalmerende en angstremmende werking. De stof is zeer gewild als angst- en stressremmer, maar blijkt ook het dagelijks leven van mensen met diabetes type 1 te kunnen veranderen. GABA blijkt namelijk de werking van insulineproducerende cellen te beïnvloeden. Dat lijkt de conclusie van de groep onderzoekers van het Instituut voor Biologie Valrose in Nice.

Veelbelovende resultaten voor de behandeling van diabetes type 1

Diabetes is een chronische aandoening die zorgt voor de verstoring van het metabolisme dat de bloedsuikerspiegel (glykemie) regelt. We onderscheiden twee types diabetes met elk een verschillende oorzaak. De vorm die het vaakst voorkomt is type 2. Deze vorm is hoofdzakelijk gerelateerd aan overgewicht en het leiden van een zittend leven2. Er zijn verschillende oplossingen ontwikkeld voor de preventie en de behandeling van deze vorm van diabetes, zoals u kunt lezen in ons artikel alles over diabetes. In het geval van diabetes type 1 is het lastiger om oplossingen te vinden, aangezien de aandoening buitengewoon complex is. Diabetes type 1 wordt namelijk veroorzaakt door en auto-immuunreactie die ervoor zorgt dat de aanmaak van insuline in de alvleesklier stopt. Wanneer er geen insuline wordt aangemaakt, dan zal de glucose zich ophopen in het bloed. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel. Deze hoge bloedsuikerspiegel heeft schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Zo kan het hart- en vaatziekten tot gevolg hebben. Om complicaties te vermijden, is het essentieel om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden met insuline. Diabetici met type 1 worden dan ook behandeld met insuline, meestal in de vorm van dagelijkse injecties. Recente resultaten met het molecuul GABA tonen aan dat deze neurotransmitter mogelijk zorgt voor het herstel van de insulineproducerende cellen.

GABA voor het herstel van insulineproducerende cellen

Wetenschappers proberen al jaren een minder belastende behandeling te ontwikkelen voor diabetici met diabetes type 1. Een Frans onderzoeksteam meldde in 2013 in het blad Developmental Cell al dat het mogelijk zou zijn de insulineproducerende cellen te herstellen. Het gaat hier om de bètacellen in de eilandjes van Langerhans3. Na een aantal jaren van onderzoeken ontdekte dit team het vermogen van de neurotransmitter GABA om het herstel op te wekken van de bètacellen via de alfacellen, die ook in de eilandjes van Langerhans liggen. Onderzoekers zijn erin geslaagd bij muizen functionerende bètacellen te genereren met GABA, waarmee diabetes type 1 behandeld zou kunnen worden. Ook bij menselijk weefsel op kweek waaraan deze neurotransmitter is toegevoegd heeft men functionerende bètacellen weten te produceren. In afwachting van de resultaten van klinische testen bij de mens, kan deze ontdekking een belangrijke en hoopgevende stap voorwaarts betekenen voor diabetici met type 1. Wanneer onderzoekers in staat blijken te zijn dezelfde resultaten bij de mens te behalen, dan zou GABA wel eens een uitstekend en bovendien veel minder belastend alternatief kunnen zijn voor de behandeling met insuline.



> Bronnen:
(1) Patrick Collombat et al., "Long-Term GABA Administration Induces Alpha Cell-Mediated Beta-like Cell Neogenesis", Cell, December 1, 2016.
(2) Organizzazione mondiale della sanità, "Diabète, Aide-mémoire n°312", Aprile 2016.
(3) Patrick Collombat et al., "Adult Duct-Lining Cells Can Reprogram into β-like Cells Able to Counter Repeated Cycles of Toxin-Induced Diabetes", Developmental Cell, Volume 26, Versione 1, p86–100, Luglio 2013.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Gaba

Een remmende neurotransmitter, onmisbaar bij bestrijding van stress

www.supersmart.com
Ontdek ook
02-02-2015
De grote come back van tryptofaan
L-tryptofaan is een van de 8 essentiële aminozuren in de voeding van de mens. Het is de metabolische voorloper van serotonine, melatonine en niacine. De...
Lees verder
12-11-2013
Melatonine: het natuurlijke slaapmiddel
De Europese unie is er eindelijk toe overgegaan om een natuurlijk middel goed te keuren dat de slaap bevordert, namelijk melatonine. Als u het mij...
Lees verder
29-03-2017
Ontdekking van een nieuwe werkstof tegen slapeloosheid
Heeft u wel eens moeite met in slaap vallen? Wordt u elke nacht wel een keer wakker? En komt u dan maar moeilijk weer in...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan