Home   >  Slanke lijn  >  Obesitas en metabool syndroom:...
28-12-2016

Obesitas en metabool syndroom: de positieve resultaten van bèta-kryptoxanthine

Beta carotene obesite Bèta-kryptoxanthine is nog relatief onbekend, maar men ontdekt steeds meer weldadige effecten voor de gezondheid. Sinds een paar jaar weet dit molecuul de belangstelling te trekken van veel wetenschappers, omdat de stof qua chemische structuur verwant is aan bètacaroteen. Bètacaroteen is vooral bekend als pigment dat wortels hun oranje kleur geeft. De stof is echter ook een krachtige antioxidant en een voorloper van vitamine A. Deze vitamine is betrokken bij tal van processen in het lichaam, waaronder het gezichtsvermogen. Bèta-kryptoxanthine beschikt over dezelfde goede eigenschappen, maar wordt ook bestudeerd vanwege preventieve en therapeutische toepassingen. De stof zorgt volgens wetenschappers voor evenwicht in het botweefsel, doordat het de ouderdomsgerelateerde effecten op het bot bestrijdt. Daarnaast heeft het mogelijk een preventieve werking voor bepaalde kankervormen1,2,3. Over deze resultaten kunt u meer lezen in een recent artikel over de weldadige effecten van bèta-kryptoxanthine. De stof lijkt echter ook goede resultaten te geven in de strijd tegen obesitas.

Positieve effecten bij vrouwen met een matige vorm van obesitas

In 2012 verscheen in het blad Lipids in Health and Disease een onderzoek over de effecten van een supplementinname van bèta-kryptoxanthine bij 17 Japanse vrouwen met matige obesitas4. De wetenschappers baseerden zich op eerder wetenschappelijk onderzoek en gingen uit van de constatering dat mensen met obesitas over een lager gehalte aan bèta-kryptoxanthine beschikken dan personen met een normaal lichaamsgewicht. Nadat de proefpersonen drie weken lang bèta-kryptoxanthine hadden ingenomen, constateerden de onderzoekers dat het gehalte aan adipocytokines was veranderd. Adipocytokines zijn moleculen die betrokken zijn bij de regulering van de stofwisseling van vetten en koolhydraten. Het onderzoek toonde met name aan dat de hoeveelheid adiponectine toenam, een adipocytokine die een mogelijk een link heeft met obesitas. De afname van de hoeveelheid adiponectine in het bloed werd geconstateerd bij de obese proefpersonen, terwijl bij de mensen die gewicht verloren juist een toename van adiponectine geconstateerd werd. Dat is de reden dat de auteurs van het onderzoek concludeerden dat een kuur van bèta-kryptoxanthine een gunstig effect zou kunnen hebben in de strijd tegen obesitas, maar ook meer algemeen in de strijd tegen het metabool syndroom. Onder het metabool syndroom verstaat men een aantal fysiologische tekenen, waaronder obesitas en een hoge bloeddruk, die de kans op het ontwikkelen van bepaalde ziektebeelden vergroten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Vergelijkbare resultaten bij mannen met een matige vorm van obesitas

Onlangs hebben wetenschappers positieve resultaten aangetoond als gevolg van een supplementtoediening van bèta-kryptoxanthine bij muizen, en vervolgens bij mannen met matige obesitas4. De conclusies van hun hoopgevende onderzoek verschenen in Nutrition in the Prevention and Treatment of Abdominal Obesity. De resultaten bleken vooral bemoedigend voor wat betreft het verlies van buikvet en de afname van de taille-omtrek bij de proefpersonen die het supplement hadden gebruikt. In dit onderzoek werd het supplement verstrekt in de vorm van een natuurlijk extract van de mandarijn satsuma. Dit extract is tegenwoordig verkrijgbaar als voedingssupplement vanwege het hoge gehalte aan bèta-kryptoxanthine.

Aanvullend onderzoek naar de rol van bèta-kryptoxanthine

Om de resultaten beter te begrijpen, hebben de auteurs van het hiervoor genoemde onderzoek de effecten van bèta-kryptoxanthine op pre-adipocyten bestudeerd. Dit zijn cellen die omgezet kunnen worden in adipocyten, die op hun beurt weer opgeslagen worden vetdepots5. De onderzoekers toonden aan dat bèta-kryptoxanthine niet alleen voorkomt dat pre-adipocyten rijpen. bèta-kryptoxanthine voorkomt eveneens de hypertrofie van adipocyten en de opeenhoping van lipiden in rijpe adipocyten. Met de beperking van deze fenomenen, lijkt bèta-kryptoxanthine een grote rol te kunnen spelen bij de preventie van obesitas, maar ook in meer algemene zin bij de preventie van het metabool syndroom.


Bronnen:

1. Burri BJ, La Frano MR, Zhu C, « Absorption, metabolism, and functions of β-cryptoxanthin », Nutr Rev, 2016 Feb, 74(2) : 69-82.
2. Yuan JM, Stram DO, Arakawa K, Lee HP, Yu MC, « Dietary cryptoxanthin and reduced risk of lung cancer: the Singapore Chinese Health Study », Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 2003 Sep, 12(9) : 890-8.
3. Lian F, Hu KQ, Russell RM, Wang XD, « Beta-cryptoxanthin suppresses the growth of immortalized human bronchial epithelial cells and non-small-cell lung cancer cells and up-regulates retinoic acid receptor beta expression », Int J Cancer, 2006 Nov 1, 119(9) : 2084-9.
4. Iwamoto M, Imai K, Ohta H, Shirouchi B, Sato M, « Supplementation of highly concentrated β-cryptoxanthin in a satsuma mandarin beverage improves adipocytokine profiles in obese Japanese women », Lipids Health Dis, 2012 May 14, 11 : 52.
5. Katsuhiko Takayanagi, Katsuyuki Mukai, « Chapter 34 – Beta-Cryptoxanthin, a Novel Carotenoid Derived from Satsuma Mandarin, Prevents Abdominal Obesity », Nutrition in the Prevention and Treatment of Abdominal Obesity, 2014, Pages 381–399.
Ontdek ook
05-08-2016
Moeiteloos afvallen
Er is een eenvoudige oplossing voor het verbranden van calorieën waarbij u niet hoeft te bewegen en geen vermoeiende oefeningen hoeft uit te voeren. Onderzoekers...
Lees verder
06-07-2019
Ayurvedische geneeskunst: de talrijke gunstige effecten van...
Heeft u nooit eerder gehoord van de gymnema? Dan zult u verrast zijn door de talrijke weldadige werkingen van de plant voor onze gezondheid. Deze...
Lees verder
10-04-2019
Vitamine C: had Linus Pauling gelijk?
Zou u een man geloven die al tweemaal in zijn leven een Nobelprijs ontvangen heeft in twee verschillende categorieën? Waarschijnlijk wel, al was het maar...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan