Home   >  Zicht & Gehoor  >  Specifieke supplementen die ons...
20-07-2015

Specifieke supplementen die ons beschermen tegen staar

cataratas Naast LMD en glaucoom is staar een oogziekte die we niet lichtvaardig mogen opvatten. Behalve de inname van specifieke voedingsmiddelen die dagelijks beschermende voedingsstoffen leveren, is het belangrijk te kiezen voor de allernieuwste supplementen die zich met name richten op de lens.

In de eerste plaats is het belangrijk om de inhoud van ons bord onder de loep te nemen. We zouden er dagelijks of meerdere malen per week voedingsmiddelen aan toe kunnen voegen die belangrijk zijn voor de fysiologische balans in ons oog:
    - Rode of paarse vruchten zoals blauwe bosbessen, zwarte bessen, rode bessen (zelfs de ingevroveren vorm) die ons flavonoïden leveren, en dan met name anthocyanosides die vrije radicalen in de ogen effectief bestrijden en die ook nog eens het vermogen hebben om lichtschitteringen te verminderen.
    - Donkergroene groenten, met name spinazie, groene kool, kruidkers, snijbiet, rucola, broccoli en kruiden zoals basilicum en verse peterselie. Ze bevatten veel luteïne en zeaxanthine, twee xanthofylle carotenoïden die vaak samen voorkomen in de voeding. Ze werken als ‘zonnefilters’ en verbeteren de reactie van onze ogen op schitteringen aanzienlijk.
    - Lever of ander dierlijk orgaanvlees, omdat dit vlees rijk is aan vitamine A. Deze vitamine is onmisbaar voor een goed nachtelijk zicht. Daarnaast kan men oranje groenten en fruit van het seizoen eten, zoals wortelen en wortelsap, zoete aardappelen, pompoen en rode paprika. Deze voedingsmiddelen bevatten bètacaroteen, de voorloper van vitamine A.
    - Roze garnalen of zalm vanwege de astaxanthine.
    - En ten slotte nog amandelen, zonnebloemzaden, tarwekiemolie en noten, vanwege de waardevolle vitamine E die deze voedingsmiddelen bevatten.
Tegelijkertijd kunnen er specifieke supplementen worden ingenomen die ter preventie, of als behandeling voor staar kunnen dienen, een ziekte die een ware handicap vormt voor de patiënt.

Welke supplementen helpen staar te voorkomen of te stabiliseren?

Om goed te begrijpen wat staar is, moeten we ons de lens proberen voor te stellen, een natuurlijke structuur die zich achter de iris bevindt. Deze volledig doorzichtige lens kan geleidelijk aan geheel of gedeeltelijk mat worden. Dit onomkeerbare proces begint tussen de 65 en 70 jaar. Hierbij gaat het om de vorm die aan het ouder worden is gerelateerd. Het kan zich echter ook al voordoen rond het 45e levensjaar, wanneer mensen last krijgen van ouderdomsverziendheid.
Het matter worden van de lens is het gevolg van oxidatieve schade en van veranderingen in het transport van voedingsstoffen in het kamervocht in de lens. De lens is opgebouwd uit fragiele proteïnes, die bijzonder gevoelig zijn voor oxidatiestress.
Bepaalde risicofactoren verhogen de vatbaarheid voor deze aandoening. De directe blootstelling van het oog aan ultraviolet zonlicht is een van deze risicofactoren. Maar ook roken, een slecht gereguleerde diabetes, een groente-arme voeding en bepaalde medicijnen uit de categorie corticosteroïden en antidepressiva vormen een risico.

Omdat staar voor alles ontstaat door een aanval van vrije radicalen op de lens, is het noodzakelijk supplementen in te nemen die deze vrije radicalen krachtig bestrijden.
Luteïne en zeaxanthine zijn twee xanthofylle carotenoïden die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Op grond van verschillende onderzoeken is gebleken dat met een dagelijkse inname van deze twee specifieke antioxidanten een vermindering van staar mogelijk is bij een dosering van 10 mg luteïne en 2 tot 3 mg zeaxanthine per dag.

Taxifoline, oftewel dihydroquercetine, is een flavonoïde die gewonnen wordt uit de Siberische lariks. In meer dan 600 onderzoeken werd de krachtige, antioxiderende werking van deze stof aangetoond. Sommige van deze eigenschappen, die zich manifesteerden bij diabetes type 2, tonen aan dat deze stof in staat is de vorming van staar te voorkomen doordat het de activiteit van een bepaald enzym in de lens remt. 60 mg verdeeld over de dag, ingenomen tijdens de drie hoofdmaaltijden is voldoende om deze ziekte te voorkomen of te stabiliseren.

Astaxanthine, afkomstig uit de alg Haematococcus pluvialis of uit Krillolie. Krill is de algemene term voor de minuscule garnaaltjes die de koude wateren rondom Antarctica bevolken. Astaxanthine is een carotenoïde met een krachtige werking als antioxidant die de lens beschermt tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. De aanbevolen dosis is 3 tot 4 mg per dag, in te nemen tijdens een maaltijd die vetten bevat. De stof krijgt daardoor een hogere biologische beschikbaarheid.

Indien de dagelijkse hoeveelheid gekleurde groenten en fruit onvoldoende is, dan is de inname van andere specifieke voedingsstoffen in de vorm van complexen eveneens onmisbaar. Deze complexen bevatten veelal bessenextracten (rode bessen, blauwe bosbessen, cranberries, aardbeien, vlierbessen, frambozen...), die rijk zijn aan beschermende anthocyanines en anthocyanosides.

Gereduceerde glutathion is eveneens onmisbaar voor het beperken van schade aan de lens door aanvallen van vrije radicalen. De inname van gereduceerde glutathion beschermt de eiwitten van de lens, de membranen en de enzymen tegen oxidatieschade door geperoxideerde radicalen. Men kan de inname van 500 mg L-glutathion overwegen gedurende minimaal drie maanden, of de inname van 1,8 g N-acetyl-cysteïne; op deze wijze voorziet men het lichaam van de cysteïne die noodzakelijk is voor de aanmaak van L-glutathion.

L-carnosine kan eveneens een rol van belang spelen bij deze aandoening. L-carnosine bestrijdt namelijk de glycatie, dat wil zeggen de 'versuikering' van proteïnen in de lens. Onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat de stof bij ouderdomsstaar vertragend kan werken op de ontwikkeling. Deze werking deed zich voor bij een dosering van drie maal daags 500 mg, ingenomen tijdens de maaltijd. Het blijkt dan ook een buitengewoon interessante stof te zijn voor diabetici die regelmatig een verhoogd bloedsuiker hebben.

Een laatste stof, die samen met voorgaande supplementen kan worden ingenomen, is L-ergothioneïne, een aminozuur dat afstamt van L-histidine. L-ergothioneïne beschikt over een zwavelatoom. Allen onderzoeken die zijn uitgevoerd naar deze stof hebben aangetoond dat het gebruik volkomen veilig is. De stof heeft opmerkelijke eigenschappen die de oxidatiestress van de lens kunnen tegengaan. In het kader van deze aandoening zijn de volgende vitamines interessant:
    - Vitamine C, aangezien de concentratie van deze vitamine in de lens 30 maal hoger ligt dan in het bloed. Van alle vitamines blinkt vitamine C uit in zijn antioxiderende werking. Personen die de vitamine als supplement innemen, hebben een lage kans op het ontwikkelen van staar1. Het gaat dan om een dosering van 500 tot 1000 mg per dag. Daar komt nog bij dat vitamine C helpt bij het recyclen van L-glutathion. Het onderhoudt zo de benodigde hoeveelheid gereduceerde glutathion.
    - Er bestaat eveneens een omgekeerd evenredige relatie tussen de frequentie van het ontstaan van staar en de inname van vitamine E. Deze in vet oplosbare vitamine zou namelijk in staat zijn de mate en de ernst van de ontwikkeling van deze aandoening te verminderen door zijn aanzienlijke antioxiderende eigenschappen. Het gaat hierbij om een dosering van 400 IE alfa-tocoferol per dag.
    - Vitamine B6 ten slotte, in de vorm van pyridoxamine (een van de drie natuurlijke vormen van deze vitamine), werkt in op de vorming van geavanceerde glycatieproducten (AGE) in de lens, doordat het de activiteit van aldose reductase stimuleert. Daarnaast reageert het met de voorlopers van AGE.

Referenties:
Jacques PF1, Taylor A, Hankinson SE, Willett WC, Mahnken B, Lee Y, Vaid K, Lahav M. Long-term vitamin C supplement use and prevalence of early age-related lens opacities. Am J Clin Nutr. 1997 Oct;66(4):911-6.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Bilberry Extract

Een extract van blauwe bosbes dat de microcirculatie en de visuele vermoeidheid verbetert

www.supersmart.com
Smart Eyes™

Oogdruppels met 1 % N-acetyl-carnosine

www.supersmart.com
Macula Plus

Verbeterde samenstelling
Sterkere bescherming gezichtsvermogen en macula
Stabiliteit en maximale biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
OptiVision

Nog krachtigere, complete samenstelling met optimaal samenwerkende stoffen, voor een geavanceerde bescherming van het gezichtsvermogen

www.supersmart.com
Lutein

Meest krachtige en pure vorm van de belangrijke voedingsstof luteïne.

www.supersmart.com
Reduced Glutathione

De belangrijkste endogene antioxidant

www.supersmart.com
Taxifolin

In Rusland gebruikt vanwege de vele gunstige toepassingsmogelijkheden

www.supersmart.com
N-Acetyl Cysteine

De meest doeltreffende en directe voorloper van glutathion

www.supersmart.com
Carnosine

Krachtige voedingsstof die glycatie bestrijdt

www.supersmart.com
L-Ergothioneine 5 mg

Een nieuwe generatie antioxidant die geen gelijke kent, met vele gunstige eigenschappen

www.supersmart.com
Triple C

Ascorbinezuur+Calciumascorbaat+Ascorbine palmitaat

www.supersmart.com
Natural E 400

400 IE d-alfa-tocoferol, natuurlijke vorm van vitamine E

www.supersmart.com
Pyridoxamine

Een natuurlijke en beter opneembare vorm van vitamine B6

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
08-05-2019
Opticiens praten er niet over, maar wortels...
Hoewel het nu vaststaat dat rode en oranje fruit- en groentesoorten zoals wortel, zoete aardappel en tomaten de kans op aftakeling van de gele vlek...
Lees verder
26-04-2017
Duindoornbessen, het weldadige superfruit
Heeft u weleens gehoord van de duindoornbes? Sinds begin 2000 is de populariteit van dit kleine oranje besje alleen maar toegenomen. Zodanig zelfs, dat de...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan