Home   >  Haar  >  Top 5 van de...
08-03-2017

Top 5 van de beste nutricosmetica

nutricosmetics Op het wereldpodium van de cosmetica nemen crèmes voor de huid de belangrijkste plaats in. Maar de nutricosmetica treedt in toenemende mate op de voorgrond en krijgt steeds vaker een belangrijke rol toebedeeld als het gaat om de bestrijding van rimpels, de verzorging van de droger wordende huid en de behandeling van de zichtbare tekenen van het ouder worden.

Nutricosmetica, ook wel 'cosmeceuticals' genoemd, beogen de huid te voorzien van de nodige voedingsstoffen waardoor de afweersystemen worden versterkt met behulp van antioxidanten en de huid beter gehydrateerd wordt. De huid kan zich sneller vernieuwen doordat de celmechanismen in de lederhuid (de diepst gelegen laag in de huid) worden gestimuleerd en weefselafbraak wordt tegengegaan. Nutricosmetische middelen werken samen met extern aangebrachte cosmetische middelen, die voornamelijk de hydratering van de opperhuid bevorderen.

Er zijn een aantal nutricosmetische middelen die bijzonder doeltreffend werken als het gaat om het bestrijden van huidveroudering. Ze geven de huid weer een jeugdige uitstraling. Het gaat dan met name om hyaluronzuur, ceramiden, keratine, collageen en elastine.

Hyaluronzuur is een ingrediënt dat inmiddels een solide wetenschappelijke basis heeft. Het maakt de huid aanzienlijk mooier, mits de vorm die wordt gebruikt een goede biologische beschikbaarheid heeft voor ons lichaam. Dat kan lang niet van alle vormen van hyaluronzuur die verkrijgbaar zijn gezegd worden.
Een van de belangrijkste eigenschappen van hyaluronzuur is dat het water vasthoudt, met name in de extracellulaire matrix. Deze matrix is van grote betekenis voor onze huid: het maakt de huid zacht, glad en elastisch.
In een studie die gepubliceerd werd in 1994 in de Journal of Investigative Dermatology werd reeds bevestigd dat hyaluronzuur in de cellen water vasthoudt omdat het werkt als een soort spons. Dit onderzoek had eveneens aangetoond dat de hoeveelheid hyaluronzuur in de epidermis afneemt en de aanmaak ervan minder wordt wanneer we ouder worden.
Hyaluronzuur draagt in de huid eveneens zorg voor het vervoer van voedingsstoffen, de afvoer van stofwisselingsproducten en het herstel van beschadigingen.
Hoewel de halfwaardetijd van hyaluronzuur in kraakbeen twee à drie weken bedraagt, blijft het in de epidermis nauwelijks een dag aanwezig. Om ervoor te zorgen dat het hyaluronzuurgehalte in ons lichaam op peil blijft, is de dagelijkse inname van supplementen onontkoombaar. Hyaluronzuur mag dan talloze gunstige effecten hebben voor de huid, toch is supplementinname van hyaluronzuur niet altijd effectief. Dit heeft te maken met de grootte van het molecuul. Het natuurlijke moleculaire gewicht bedraagt namelijk 1.200.000 tot 1.500.000 dalton. We hebben hier dan ook te maken met een groot molecuul dat niet gemakkelijk door de darmwand dringt, of gemakkelijk in het bloed, de lederhuid of epidermis terecht komt.
Volgens een gepatenteerde, in Japan ontwikkelde techniek kan het molecuul met behulp van een speciaal splijtenzym kleiner gemaakt worden, waardoor het beter opgenomen wordt. Het hyaluronzuur, dat wordt gewonnen uit hanenkammen (rijke bron van hyaluronzuur), wordt zo afgebroken in polymeren met een laag moleculair gewicht (lager dan 5000 dalton) met een grote biologische beschikbaarheid. Het is zonder de tussenkomst van warmte en alleen dankzij de werking van het enzym beschikbaar.
In deze zeer goed opneembare vorm is hyaluronzuur getest in preklinische studies bij vrouwen tussen de 22 en 65 jaar. De resultaten toonden duidelijk aan dat deze stof met name de huid van het gezicht en de handen hydrateert. De huid wordt weer soepel en stevig en lijntjes in de huid worden minder zichtbaar. Er werd hierbij een dosis gebruikt van 37,8 mg per dag gedurende 45 dagen.

Ceramiden tegen een droge huid

Met de leeftijd worden huid en slijmvliezen droger. Dit kan in het dagelijks leven tot ongemak leiden.
Ceramiden zijn sfingolipiden waaruit het intracellulaire cement voor bijna 40% is opgebouwd. Het speelt een belangrijke rol bij de hydratering van de huid, aangezien ceramiden deel uitmaken van de stoffen die de belangrijk water- en vethoudende barrière vormen van de huid. Met het ouder worden neemt de concentratie aan ceramiden in de huid af. De huid wordt droger, voelt trekkerig aan en gaat sneller jeuken. Om dit op te lossen, kan men een gepatenteerd extract van hele tarwe - LipoWheatTM - gebruiken, waarvan is aangetoond in klinische studies dat het de droge huid hydrateert en mooier maakt. Het bevat ceramiden die chemisch identiek zijn aan de ceramiden in de huid en DGDG digalactosyl diglyceride), een andere lipide die essentieel is voor de hydratering van de huid. Beide stoffen werken samen om de eigenschappen van de lederhuid te verbeteren en de huid zichtbaar soepeler, zachter, minder droog en minder ruw te maken. Onderzoeken en drie placebogecontroleerde klinische studies toonden overduidelijk aan hoe dit extract vrije radicalen bestrijdt, hydraterend werkt en de elasticiteit en de gezondheid van de droge huid bevordert na twee of drie maanden van inname.

Keratine voor een mooie huid, mooi haar en mooie nagels

Keratine is een eiwit dat van nature voorkomt in de begroeiing van onze opperhuid (nagels, haar etc.). Om goed te kunnen worden opgenomen, is het essentieel om gebruik te maken van een opgeloste vorm van keratine – Cynatine® - waarvan de werking bovendien klinisch is getest.
Dit revolutionaire ingrediënt is in staat onze beschadigde haren en nagels te herstellen en te repareren. Doordat keratine zich bindt aan de haren, zorgt het voor minder haaruitval bij het wassen. De haren worden sterker en krijgen meer glans. Keratine zorgt eveneens voor sterkere nagels.
Onderzoeken die uitgevoerd zijn met deze opgeloste keratine hebben aangetoond dat de dagelijkse inname:
    - rimpels en lijntjes verzacht dankzij het zink- en kopercomplex,
    - de huid steviger en elastischer maakt, waardoor het vocht beter wordt vastgehouden,
    - roodheid bij de gevoelige huid vermindert doordat het de aanmaak van PGE2 blokkeert, - de huid stralender maakt dankzij de antioxiderende eigenschappen en het vermogen om SOD en glutathion aan te maken stimuleert.

Collageen en elastine afkomstig uit zee

De lederhuid bestaat niet alleen uit water, maar bevat ook grote eiwitten, zoals elastine en collageen. Hierdoor blijft de huid elastisch, sterk en soepel. Net als bij de andere bouwstoffen voor haren en nagels, neemt de aanmaak en de concentratie van deze stoffen af met het klimmen der jaren. De huid wordt hierdoor losser en er ontstaan rimpels en lijntjes in het gezicht en op de rest van het lichaam. Dit proces wordt nog eens versneld door alcohol- en tabaksgebruik, vervuiling en stress. Zo heeft de huid rond het 60e levensjaar ongeveer een derde van haar totale collageen verloren.
Collageen en elastine afkomstig uit de huid van vissen en enzymatisch gehydrolyseerd om, net als bij hyaluronzuur, een lager moleculair gewicht te verkrijgen, is uitermate goed opneembaar voor het lichaam. Beide stoffen houden de huid sterk en elastisch.

Deze vijf nutricosmetica besttijden op een efficiënte wijze de zichtbare tekenen van veroudering. Ze zorgen ervoor dat de huid, het haar en de nagels van binnenuit de noodzakelijke voeding ontvangen.
Voor een maximaal effect is het wenselijk om vanaf het veertigste levensjaar regelmatig een kuur van drie maanden te volgen met bovenstaande stoffen. Gebruik ze alleen of combineer ze met elkaar, en herhaal deze kuur minimaal twee maal per jaar. De stoffen kunnen zonder contra-indicaties ook dagelijks worden ingenomen als aanvulling op een evenwichtige voeding en de juiste cosmetica.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Hair & Nails Formula

Voor mooie en sterke haren en nagels.
Nieuwe samenstelling, nu nog actiever dankzij Cynatine HNS®

www.supersmart.com
Injuv® Hyaluronic Acid

Zorgt van binnenuit voor hydratering en goede beweeglijkheid van huid en gewrichten

www.supersmart.com
Polypodium Leucotomos Extract

Wordt van oudsher gebruikt voor de behandeling van psoriasis en vitiligo.

www.supersmart.com
Marine Collagen

Bestrijdt tekenen van huidveroudering en zorgt voor soepele gewrichten

www.supersmart.com
Sea Buckthorn Extract

Een supplement op basis van duindoornolie met een rijke voedingswaarde

www.supersmart.com
Skin Ceramides

Op basis van drie wetenschappelijke onderzoeken: rehydrateert intensief de droge huid!

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-08-2016
Rimpels in het gezicht: wanneer krijgt u...
Rimpels in het gezicht: wanneer krijgt u spijt dat u nooit iets gedaan hebt? Rimpels zijn markeringen van de tijd die aan ons voorbij is...
Lees verder
24-06-2019
Veroudering van de huid: de beschermende werking...
Astaxanthine is een krachtige natuurlijke antioxidant waarover we nog veel zullen horen! Sinds we ons artikel 'Astaxanthine, een bijzonder krachtige antioxidant' publiceerden in november 2016,...
Lees verder
04-03-2019
Supplementinname van vitamine D voor de behandeling...
Ons lichaam heeft vitamine D nodig om goed te kunnen functioneren. Het lichaam gebruikt de vitamine voor de opbouw van mineralen in de botten, de...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan