Home   >  Hormonale supplementen  >  Oxytocine...ook geschikt om het...
09-03-2015

Oxytocine...ook geschikt om het effect van alcohol op de motoriek te verzachten

Oxytocin e alcool Oxytocine is een eiwit dat voornamelijk wordt aangemaakt in de hypothalamus, het gebied in de hersenen dat het zenuwstelsel via de hypofyse verbindt met het endocriene stelsel. De stof wordt direct via de hypofyse (glandula pituitaria) aan het bloed afgegeven en vervoerd naar andere delen van de hersenen en naar het beenmerg. Dit hormoon heeft een wetenschappelijk erkende werking als hersteller en opwekker van het seksuele verlangen. Het versterkt plezierige gevoelens, vergroot het sociale vermogen, versterkt vriendelijk en teder gedrag en ondersteunt intieme en vriendschappelijke relaties tussen vrienden en geliefden. Op grond van de allernieuwste onderzoeksresultaten blijkt nu dat oxytocine eveneens de effecten van alcohol op de verstoring van de motoriek zou kunnen verzachten.

Een groep onderzoekers aan de universiteit van Sydney heeft namelijk recentelijk aangetoond dat de inname van oxytocine voorafgaand aan alcohol bij ratten de motorische verstoringen, de ataxie (coördinatiestoornis) en de verdoving verminderde van alcohol (ethanol), doordat oxytocine er in specifieke gebieden in de hersenen voor zorgt dat ethanol zich niet aan de receptoren van GABAA (in delta units) kan binden. De inname van oxytocine voorafgaand aan alcohol heeft op deze hersengebieden, die betrokken zijn bij de coördinatie van bewegingen, eveneens een beschermend effect.

Onderzoeker Michael T. Bowen en zijn medewerkers verdeelden de knaagdieren in drie groepen. De eerst groep kreeg geen alcohol, de tweede kreeg alleen alcohol toegediend, en de derde groep kreeg oxytocine voordat de alcohol werd toegediend. De resultaten toonde overduidelijk aan dat de ratten in de derde groep, (de groep die oxytocine had gekregen voorafgaand aan de alcoholtoediening), de coördinatietesten waaraan ze werden onderworpen even goed uitvoerden als de nuchtere ratten uit de eerste groep.
Dit onderzoek, dat in februari gepubliceerd werd in het blad PNAS, is het eerste onderzoek dat bewijst dat oxytocine inwerkt op de delta sub-units van de receptoren van GABAA en voorkomt dat ethanol zich plaatst op de receptoren.
Recente klinisch onderzoek en pre-klinisch onderzoek heeft al laten zien dat oxytocine de behoefte om alcohol te nuttigen afzwakt. Dit nieuwe onderzoek toont een mechanisme aan dat tot op heden nog niet bekend was.
De onderzoekers geven aan dat deze interactie op celniveau die is vastgesteld tussen oxytocine en ethanol, een belangrijke stap zou kunnen betekenen op weg naar de ontwikkeling van nieuwe behandelingen op het gebied van alcoholvergiftiging en alcoholverslaving. De onderzoekers vermoeden dat de inname van oxytocine eveneens de effecten zou kunnen neutraliseren die de inname van een grote hoeveelheid alcohol op het spraakvermogen en de cognitie van de mens heeft.
Denk er echter wel aan dat, hoewel de inname van oxytocine bepaalde motorische problemen kan verminderen na de inname van alcohol, deze inname van oxytocine niet leidt tot een verlaging van het alcoholpercentage in het bloed. Het zorgt er evenmin voor dat de schadelijke effecten van chronisch overmatig alcoholgebruik ongedaan gemaakt worden. Het lijkt vooralsnog op een noodoplossing voor een 'alcoholrijk' avondje. Maar u mag er zeker niet mee achter het stuur gaan zitten!
De manier waarop oxytocine wordt ingenomen is van essentieel belang bij oxytocine. De inname van oxytocine in de vorm van neusspray verdient de voorkeur, aangezien dit snel en direct werkt. Het werkt bovendien langer dan de tabletten die onder de tong moeten worden gelegd of die oraal moeten worden ingenomen.

Michael T. Bowen, Sebastian T. Peters, Nathan Absalom, Mary Chebib, Inga D. Neumann, and Iain S. McGregor. Oxytocin prevents ethanol actions at {delta} subunit-containing GABAA receptors and attenuates ethanol-induced motor impairment in rats. PNAS 2015 ; published ahead of print February 23, 2015, doi:10.1073/pnas.1416900112
Ontdek ook
12-11-2013
Melatonine: het natuurlijke slaapmiddel
De Europese unie is er eindelijk toe overgegaan om een natuurlijk middel goed te keuren dat de slaap bevordert, namelijk melatonine. Als u het mij...
Lees verder
10-06-2014
DIM (di-indolylmethaan) moduleert op een positieve wijze...
De zogenaamde kruisbloemige groenten, zoals broccoli, kool en spruitjes zijn de belangrijkste bron van krachtige fytonutriënten die in staat zijn het metabolisme van oestrogenen bij...
Lees verder
06-03-2019
Menopauze: de pluspunten van catechines in groene...
Groene thee is niet alleen populair vanwege de smaak: het is al eeuwenlang een natuurlijke remedie voor tal van aandoeningen. Dit smakelijke drankje heeft een...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan