Home   >  Antioxidanten  >  Astaxanthine, een bijzonder krachtige...
16-11-2016

Astaxanthine, een bijzonder krachtige antioxidant

Astaxanthine behoort tot de grote familie van carotenoïden, waarvan het ook alle krachtige antioxiderende eigenschappen bezit. Astaxanthine wordt door verschillende algen- en planktonsoorten aangemaakt: het is deze kleurstof die zalmen, garnalen en roze flamingo's hun kleur geeft. Astaxanthine is in staat om singletzuurstof te neutraliseren en vrije radicalen van zuurstof onschadelijk te maken. Deze eigenschappen hebben de interesse van wetenschappers gewekt. Het resultaat is dat er steeds meer onderzoeken naar deze bijzondere eigenschappen worden uitgevoerd.

Astaxanthine in de voeding van de mens

De mens kan astaxanthine op een natuurlijke manier via de voeding binnenkrijgen. Het zit in krill, garnalen, kreeften, kabeljauw, makreel, zalm en andere rozerood getinte vissen. In wilde zalm kan tot 40 mg astaxanthine/kg voorkomen. Gekweekte zalmen daarentegen krijgen een voedingssupplement met synthetische astaxanthine. De concentratie astaxanthine in de huid van gekweekte zalm bedraagt 5 mg/kg. Een dagelijkse hoeveelheid astaxanthine van 4 mg komt overeen met de opname van 100 g wilde, of 400 gram gekweekte zalm.

De antioxiderende eigenschappen

Het molecuul van astaxanthine lijkt sterk op dat van bètacaroteen, maar er zijn een paar verschillen voor wat betreft hun chemische en biologische eigenschappen. In verschillende onderzoeken is de antioxiderende werking van astaxanthine vergeleken met andere carotenoïden. Net als de andere carotenoïden is astaxanthine een krachtige bestrijder van singletzuurstof. In een onderzoek is aangetoond dat de neutralisering van singletzuurstof door astaxanthine in een chemische oplossing twee keer zo effectief was als die van bètacaroteen (en bijna 80 keer effectiever als die van vitamine E)1. Lycopeen daarentegen was 30 maal zo effectief als astaxanthine. Onderzoekers vonden soortgelijke resultaten in een in vitro-onderzoek met menselijke bloedcellen die behandeld waren met verschillende carotenoïden, en die vervolgens werden blootgesteld aan singletzuurstof. Lycopeen bleek de meest doeltreffende stof te zijn, gevolgd door zeaxanthine en bètacaroteen2. Astaxanthine neutraliseert eveneens vrije radicalen. Uit onderzoek blijkt dat het in een chemische oplossing 50 keer zo effectief is bètacaroteen en zeaxanthine als het gaat om het voorkomen van peroxidatie van vetzuren.3.

Tijdens een twee weken durend onderzoek kregen 5 personen 3,6 mg astaxanthine per dag toegediend. Vijf anderen kregen 7,2 mg per dag, en drie personen kregen 14,4 mg per dag. Er werden geen bijwerkingen geconstateerd. Er was sprake van een antioxiderend effect op de LDL-plasmawaarden: naarmate de astaxanthinedosering werd verhoogd, constateerde men een evenredige vertraging van het oxidatieproces4.

Astaxanthine en het immuunsysteem

Er is aangetoond dat astaxanthine bij ratten voor minder zwelling zorgt, in tegenstelling tot vitamine E, dat geen effect had.5. Het helpt eveneens bij het bestrijden van een maagzweer, een aandoening die gerelateerd is aan de Helicobacter pylori. Deze bacterie veroorzaakt maagontstekingen en wordt eveneens in verband gebracht met een verminderde respons op ontstekingen6. Het lijkt erop dat de antioxiderende eigenschappen van astaxanthine de ontstekingsremmende rol van astaxanthine verklaren. Er is echter aanvullend onderzoek nodig om de specifieke rol van deze stof bij ontstekingen te onderzoeken.

Bij een aantal in vitro- en in vivo-onderzoeken met dierenmodellen is aangetoond dat astaxanthine de werking van het immuunsysteem significant beïnvloedt. In vitro stimuleert astaxanthine de aanmaak van antilichamen in miltcellen van muizen die gestimuleerd werden met rode bloedcellen van het schaap7. Deze werking deed zich in elk geval in een deel van de T-cellen voor, en dan met name in de T-hulpcellen8.

Bij oudere muizen kan astaxanthine eveneens de reactie van het verzwakte humorale immuunsysteem herstellen9. In vitrostudies op menselijk bloed hebben aangetoond dat astaxanthine de aanmaak van immunoglobine stimuleert middels een reactie van de stimuli die afhankelijk zijn van de T-hulpcellen.

Astaxanthine en de gezondheid van de ogen

Uit een groot aantal gegevens blijkt dat bepaalde carotenoïden kunnen bijdragen aan de bescherming van het netvlies tegen oxidatieschade. Een onderzoek bij ratten toonde aan dat astaxanthine op effectieve wijze de beschadigingen van het netvlies vermindert door de fotoreceptoren te beschermen tegen aftakeling.

De resultaten uit dit onderzoek lijken aan te tonen dat astaxanthine effectief zou kunnen zijn bij de preventie en de behandeling van neuronale beschadigingen die door veroudering van de gele vlek ontstaan10.
De fotoreceptoren van de dieren die gevoed werden met astaxanthine raakten minder beschadigd door UV-stralen en genazen sneller dan die van ratten die geen astaxanthine toegediend hadden gekregen.

Astaxanthine en kanker

In verschillende onderzoeken heeft men aangetoond dat astaxanthine bij zoogdieren een kankerbestrijdende werking heeft. Er is bijvoorbeeld een onderzoek waaruit blijkt dat astaxanthine bij muizen een beschermende werking heeft als het gaat om de ontwikkeling van blaaskanker. Onderzoekers gaven twee groepen van respectievelijk 36 en 33 muizen gedurende 22 weken een kankerverwekkende stof. Daarna werd de kankerverwekkende stof uit de voeding van de dieren verwijderd. Na een interval van een week kreeg de tweede groep muizen gedurende twintig weken astaxanthine via de voeding. Uit histologisch onderzoek bleek dat de in de groep muizen die geen astaxanthine had gekregen 42% blaaskanker had ontwikkeld, terwijl slechts 18% van de muizen die het supplement via de voeding had gekregen blaaskanker had ontwikkeld11. In een volgende studie toonden de onderzoekers aan dat astaxanthine bij ratten kankerontwikkeling in de mond kon voorkomen. Beide muizengroepen kregen een bekende kankerverwekkende stof, waarbij een van beide groepen tevens astaxanthine toegediend kreeg. Bij de ratten die astaxanthine toegediend hadden gekregen was het percentage van het ontstaan van verschillende kankersoorten lager dan bij ratten die het supplement niet toegediend hadden gekregen. Onderzoekers concludeerden dat astaxanthine een effectieve bescherming bood tegen kanker in de mond12. De kankerbestrijdende werking van astaxanthine kan worden toegeschreven aan de rol die de carotenoïden spelen bij de communicatie tussen de cellen via gap junctions.

Astaxanthine en de gezondheid van het hart

Bij de mens wordt astaxanthine getransporteerd door VLDL, LDL en HDL. Tijdens een in vitro-onderzoek en een studie bij de mens zorgde de inname van 3,6 mg astaxanthine per dag gedurende twee weken voor een vermindering van de in vitro veroorzaakte oxidatie van het LDL-cholesterol. In een onderzoek met dierenmodellen leidde een supplementinname van astaxanthine tot een toename van de HDL-waarden in het bloed. Deze bloedwaarde is omgekeerd evenredig gerelateerd aan cardiovasculaire aandoeningen. Astaxanthine zou een gunstige invloed hebben op de gezondheid van het hart, doordat het de HDL- en LDL-cholesterolgehaltes beïnvloedt. Daarnaast zou het de ontstekingen kunnen verminderen die gerelateerd zijn aan de ontwikkeling van hartziekten en ziekten van de kransslagaderen.


1. Di Mascio P. et al., Antioxidant defense systems: the role of carotenoids, tocopherols, and thiols, Am. J. Clin. Nutr., 1991, 53: 194S-200S.
2. Tinkler J.H. et al., Dietary carotenoids protect human cells from damage, J. Photochem. Photobiol. B, 1994, 26:283-285.
3. Terao J., Antioxidant activity of beta-carotene-related-carotenoids in solution, Lipids, 1989, 24: 659-661.
4. Miki W. et al., Astaxanthin-containing-drink, Patent application number 10155459, Japanese patent office, publication date 16 June 1998.
5. Kurashige M. et al., Inhibition of oxidative injury of biological membranes by astaxanthin, Physiol. Chem. Phys. Med., 1990, NMR 22, 27-38.
6. Bennedsen M. et al., Treatment of H. pylori infected mice with antioxidant astaxanthin reduces gastric inflammation, bacterial load and modulates cytokine release by splenocytes, Immunol. Lett., 1999, 70, 185-189.
7. Jyonuchi H. et al., Studies of immunomodulating actions of carotenoids. I. Effects of beta-carotene and astaxanthine on murine lymphocyte functions and cell surface marker expression in in vitro culture system, Nutr. Cancer, 1991, 16 (2): 93-105.
8. Jyonouchi H. et al., Studies of immunomodulating actions of carotenoids. II. Astaxanthin enhances in vitro antibodies production to T-dependent antigens without facilitating polyclonal B-cell activation, Nutr. Cancer, 1993, 19(3): 269-280.
9. Jyonuchi H. et al., Immunomodulating actions of carotenoids: enhancement of in vivo and in vitro antibody production to T-dependent antigens, Nutr. Cancer, 1994, 21(1) : 47-58.
10. Tso M.O. et al., Method of retarding and ameliorating central nervous system and eye damage, US patent #5527533, Board of trustees of the University of Illinois, United States of America, 1996.
11. Tanaka T. et al., Chemoprevention of mouse urinary bladder carcinogenesis by the naturally occuring carotenoid astaxanthin, Carcinogen, 1994, 15:15-19.
12. Tanaka T. et al., Chemoprevention of 4-nitroquinoline-1-oxide-induced oral carcinogenesis by dietary curcumin and hesperidin: comparison with the protective effect of beta-carotene, Cancer Res., 1994, 54: 4653-4659.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Astaxanthin 4 mg

Krachtige carotenoïde antioxidant met vele gunstige kenmerken

www.supersmart.com
Ontdek ook
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
13-02-2017
Zink: dagelijkse inname voor minder DNA-schade
De supplementinname van zink roept vragen bij u op: is het goed voor het lichaam? Wat is het effect? Hoe werkzaam is het? Een kort...
Lees verder
04-07-2016
Astaxanthine: de antioxidant van de zomer
Sinds enkele jaren bestuderen onderzoekers een molecuul dat aangemaakt wordt door micro-algen, astaxanthine geheten. Dit molecuul wordt beschouwd als een belangrijke voedingsstof die ons kan...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan