Home   >  Immuniteit  >  AHCC, volgens Japans onderzoek...
03-11-2015

AHCC, volgens Japans onderzoek een krachtige stimulans voor het immuunsysteem

AHCC Onderzoek toont aan dat AHCC, oftewel Active Hexose Correlated Compound, gunstige effecten kan hebben als het gaat om de preventie en de behandeling van diabetes, hyperlipidemie en hepatitis. Het zou eveneens tumoren bestrijden en de bijwerkingen van chemotherapie kunnen verzachten. In Japan wordt AHCC in meer dan 600 ziekenhuizen gebruikt voor de behandeling van kanker, hepatitis en andere chronische ziekten.

AHCC is een gefermenteerd extract van het mycelium van een kruising van verschillende paddenstoelensoorten die gebruikt worden in de Japanse traditionele geneeskunst. Het onderscheidt zich van andere voedingssupplementen op basis van paddenstoelen door zijn geringe moleculaire gewicht (5000 dalton), dat te danken is aan een enzymatisch proces. Dit vergemakkelijkt de absorptie bij orale inname.

De werkstoffen van AHCC vindt men niet in andere paddenstoelen. Sommige van deze werkstoffen zijn derivaten van alfa- en bèta-glucaan, twee bekende polysachariden die bekend staan om hun gunstige invloed op het immuunsysteem.
Ze hebben een modulerend effect op het immuunsysteem, ze verhogen de lymfocytenconcentratie van T- en B-lymfocyten en ze stimuleren de activiteit van macrofagen, waardoor het verdedigingsmechanisme tegen virussen, bacteriën, parasieten, maar ook tegen neoplastische cellen wordt versterkt.
Active Hexose Correlated Compound (AHCC) is onderwerp geweest van meer dan 200 klinische studies die met name in Japan zijn uitgevoerd. Op dit moment worden er in meer dan 150 onderzoekscentra en universitaire ziekenhuizen in Japan en de Verenigde Staten onderzoeken uitgevoerd. Sinds 1994 komen 300 artsen en onderzoekers jaarlijks bijeen in het Japanse Sapporo ter gelegenheid van het symposium van de Associatie voor onderzoek naar AHCC.

De schildwachten van ons immuunsysteem

De natural killer cells (NK), die ontdekt werden in de jaren 80 van de vorige eeuw, zijn een soort witte bloedcellen; ze worden beschouwd als 'schildwachten' van ons immuunsysteem. Net als de schilwacht van een fort, vormen deze cellen de eerste verdedigers van ons lichaam wanneer een virus, een bacterie of een maligniteit zich aandient in ons lichaam. Ze hebben het natuurlijke, aangeboren vermogen om het onderscheid te maken tussen 'goed' en 'slecht' en kunnen verschillende doelen tegelijkertijd of na elkaar vernietigen. Ze werken op volle toeren: de ziekteverwekkers worden in de kiem gesmoord, nog voordat ze zich in het lichaam kunnen nestelen. De activiteit van de rest van het immuunsysteem wordt vervolgens wat minder. Het komt in een soort rusttoestand en bereidt zich voor op de volgende aanval.
Bij gezonde mensen doden NK-cells systematisch kankers wanneer de tumoren nog microscopisch klein of zelfs nog niet waarneembaar zijn.
De mate waarin de NK-cells kanker bestrijden, wordt beschouwd als een van de belangrijkste aanwijzingen in de klinische prognostiek. Onderzoek toont aan dat bij mensen met familiale antecedenten van kanker de werking van deze cellen vaak zwak is en dat deze werking afneemt met het ouder worden. Dit verklaart waarom kanker vaker voorkomt bij ouderen. De werking van de NK-cellen wordt eveneens verzwakt wanneer de kanker wordt weggenomen, of wanneer er sprake is van bestralingen en chemotherapie. Dit zou mogelijk ook een verklaring vormen voor het feit dat de metastasen na deze behandelingen zich vaak op een nog agressievere manier ontwikkelen.
Het stimuleren van de NK-cells en het ondersteunen van de eerste verdedigingslinie van het immuunsysteem vormen samen een veelbelovende aanpak als het gaat om de preventie en de behandeling van kanker.

Stimuleert de activiteit van de natural killer cells

Sinds 1986 zijn er 29 wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd over de invloed van AHCC op de kankerbestrijdende werking van de NK-cells.
In een van de onderzoeken is het effect van AHCC onderzocht op de activiteit van de natural killer cells bij drie patiënten die leden aan verschillende soorten kankers in een gevorderd stadium (multipel myeloom, rhabdomyosarcoom en borstkanker). Ze ontvingen dagelijks 3 tot 6 g AHCC gedurende twee weken. Daarna werd de cytotoxiciteit van hun NK-cells gemeten.
Bij de patiënt met het rhabdomyosarcoom had de behandeling met AHCC een significante toename tot gevolg van de activiteit van de natural killer cells (van 91 naar 135%). Bovendien verdubbelde het aantal natural killer cells. Deze verbetering van de parameters werd geconstateerd aan het einde van de behandelingsperiode en bleef een week lang op een hoog niveau. Twee weken na de behandeling nam de verbetering weer af. Op dezelfde wijze was er ook bij het multipel myeloom (87%) en bij borstkanker (93%) een toename te zien van de kankerbestrijdende activiteit. Bij deze twee patiënten was er bovendien sprake van een verdubbeling of verdrievoudiging van het aantal NK-cellen.
Onderzoekers constateerden dat AHCC een veelbelovend effect uitoefende op het immuunsysteem, en dat de stimulerende werking van AHCC op de cytotoxiciteit van de NK-cells mogelijk de mechanismen zou kunnen verklaren die ten grondslag liggen aan de kankerbestrijdende werking1.
17 kankerpatiënten namen deel aan een onderzoek dat de invloed van AHCC op het immuunsysteem wilde vaststellen. Ze leden aan verschillende maligniteiten in een gevorderd stadium [eierstokkanker (3), multipel myeloom (2), maagkanker (2), borstkanker (5), longkanker (2), rhabdomyosarcoom (1), en prostaatkanker (2)].
de patiënten kregen 2 tot 6 maanden lang 3 g AHCC per dag. De resultaten van het onderzoek naar de activiteit van de NK-cells hebben aangetoond dat er vanaf de tweede behandelweek sprake was een toename van de activiteit. Deze activiteit nam later nog verder toe en bleef tot 6 maanden na de behandeling aanhouden. AHCC lijkt de NK-cells te activeren doordat het hun vermogen vergroot (met factor 2) om verbindingen aan te gaan met turmorcellen, en doordat het de granulariteit van de NK-cells vergroot. De conclusie van de onderzoekers was dat AHCC in staat is een krachtige invloed uit te oefenen op immuunsysteem, hetgeen nuttig kan zijn tijdens een immunotherapie bij kanker2.

Bevordert de aanmaak van specifieke cytokines

Cytokines zijn chemische boodschappers van het immuunsysteem. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat AHCC de aanmaak van onder andere de volgende stoffen vergroot:
    interferon, dat direct de vermeerdering van virussen en parasieten remt, terwijl het de activiteit van de NK-cells doet toenemen;
    de tumornecrosisfactor (TNF), een groep eiwitten die de vernietiging bevordert van kankercellen door stimulering van de apoptose (geprogrammeerde celdood);
    interleukines IL-2 en IL12, die de aanmaak van de groeifactor voor tumoren doen afnemen, de activiteit van de NK-cells bevorderen en de differentiatie en de proliferatie van T-cellen versnellen.

Versterkt het immuunsysteem

Aan een ander onderzoek namen drie patiënten deel met prostaatkanker, drie andere patiënten met eierstokkanker; twee met een multipel myeloom en drie met borstkanker. Hun bijbehorende tumorale antigenen werden voor, tijdens en na de inname van AHCC gemeten. De resultaten toonden aan:
    een significante daling van PSA bij alle patiënten met prostaatkanker;
    bij 2 van de 3 patiënten met eierstokkanker daalde het CA-15-niveau drastisch;
    bij een van de twee patiënten met het multipel myeloom nam het BJP-gehalte significant af, terwijl het bij de andere patiënt licht daalde;
    • bij de patiënten met borstkanker was het CA 15-3-gehalte laag en dit gehalte veranderde niet door de behandeling.
    Bij 9 van de 11 proefpersonen zorgde AHCC voor een duidelijke toename van de activiteit van de NK-cells, evenals van de T- en B-cellen. Met andere woorden, de afname van de markers van de tumoren kwamen overeen met de toegenomen kracht van het immuunsysteem. Dit lijkt bij te dragen aan de veronderstelling dat een sterker immuunsysteem bijdraagt aan de bestrijding van kanker3.

Bestrijdt de bijwerkingen van de behandeling van kanker

Verschillende onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat AHCC de bijwerkingen van een aantal kankerbehandelingen zou kunnen verlichten.
Onderzoek bij muizen die dagelijks behandeld werden met fluorouracil (5-FU), cyclofosfamide of met beide middelen toont aan dat AHCC een duidelijk herstellend effect heeft op het gewicht, op de rode bloedcellen en op het beenmerg wanneer het gelijktijdig met de kankerbehandeling wordt toegediend. Ook bij muizen die werden behandeld met mercaptopurine (6-MP) en methrotrexate (MTX) leidde de gelijktijdige toediening van AHCC tot minder gewichtsverlies. Ook zag men een verbetering van de albuminewaarde in het serum en van de leverfuncties4. Haarverlies of ernstige alopecie, veroorzaakt door arabinoside (ARA-C) werd teruggebracht tot een lichte vorm wanneer AHCC tegelijk met de kankerbestrijdende middelen werd toegediend5.
Beschadigingen van de leverfunctie zijn verantwoordelijk voor een groot aantal bijwerkingen van chemotherapie. Een onderzoek bij muizen, waarbij koolstoftetrachloride werd gebruikt als modelgeneesmiddel waarmee een leverbeschadiging werd opgewekt, toonde aan dat een gelijktijdige toediening van AHCC de achteruitgang van de leverfunctie voorkwam. Daarnaast stimuleerde het de stofwisseling, voorkwam het de opeenhoping van kankerverwekkende stoffen en werkte het preventief ten aanzien van hormonale problemen die gerelateerd zijn aan een leverinsufficiëntie6.
Haarverlies is een tijdelijke maar ernstige en vaak voorkomende bijwerking van de behandeling van kanker die veel stress teweegbrengt. Het beschermende effect van AHCC op dit gebied is bevestigd in een andere studie, waarbij 5 van de 7 ratten die een chemotherapie hadden ondergaan op basis van ARA-C een ernstige alopecie lieten zien. De 2 anderen lieten een matige alopecie zien. De dieren die tegelijkertijd met de chemotherapie AHCC toegediend kregen, waren beter beschermd. Een microscopische analyse toonde een ernstig verlies aan van follikels bij de dieren uit de controlegroep, terwijl bij de dieren die AHCC hadden ontvangen slechts in lichte mate sprake was van het verlies van follikels.

Zorgt voor een doeltreffende werking van chemotherapie

Het vermogen van AHCC om de doeltreffende werking van chemotherapie te versterken is aangetoond bij ratten met een cellijn van adenocarcinoomcellen die geïmplanteerd was in de borst. Drie groepen dieren werden gedurende 38 dagen geobserveerd. Een groep diende als controlegroep, een groep kreeg UFT toegediend, een orale vorm van fluorouracil dat gebruikt wordt als medicijn tijdens de chemotherapie, en een groep die werd behandeld met UFT in combinatie met AHCC.
Bij de controlegroep was de tumorgroei het omvangrijkst. Er was een lichte maar duidelijke vertraging waarneembaar in de groei van de tumor bij de groep die AHCC had ingenomen in vergelijking met de groep die uitsluitend UFT had ingenomen. Het belangrijkste verschil dat werd opgemerkt, betrof de groei van metastasen op afstand: deze werden geremd door de behandeling van AHCC in combinatie met UFT, en gestimuleerd door het gebruik van UFT alleen. Een verklaring daarvoor zou kunnen zijn, dat AHCC de verzwakking van het immuunsysteem voorkomt die ontstaat door chemotherapie7.

Voorkomt de terugkeer van leverkanker

Er is een onderzoek dat het preventieve effect van AHCC heeft onderzocht voor wat betreft het terugkeren van het hepatocellulair carcinoom bij patiënten die een chirurgische behandeling hadden ondergaan. Er deden 121 patiënten aan mee bij wie een hepatocellulair carcinoom was vastgesteld. 38 van deze patiënten kregen 3 tot 6 g AHCC per dag direct na de operatie (groep A). 18 van hen begonnen met de inname nadat er uitzaaiingen waren geconstateerd (groep B). De andere 65 patiënten vormden de controlegroep. In elk van deze groepen waren de langste volgperiodes respectievelijk 39, 65 en 56 maanden. Tussen de groepen onderling was er geen duidelijk verschil voor wat betreft de leeftijdsverdeling, het geslacht, de klinische status, de infectie (door een hepatitis B- of C-virus), of het volume van het verwijderde deel van de lever. In groep A was het aantal overlevenden zonder ziekte significant hoger dan in groep C. Een jaar na de operatie waren de markers voor de tumor in het bloed bij groep A significant lager dan die bij groep B en C.
Deze retrospectieve studie lijkt te suggereren dat de inname van AHCC een preventief effect heeft bij patiënten die geopereerd zijn aan een hepatocellulair carcinoom. Andere onderzoeken zijn noodzakelijk om het werkingsmechanisme hiervan bloot te leggen8.
Deze resultaten zijn bevestigd in een ander onderzoek, dat tussen februari 1992 en december 2001 bij 269 patiënten werd uitgevoerd met een hepatocellulair carcinoom en bij wie de tumor verwijderd was. 113 patiënten kregen AHCC na hun operatie. In vergelijking met de controlegroep bleek dat het bij de behandelde groep langer duurde voordat de tumoren weer verschenen. Bovendien lag het globale overlevingscijfer in de behandelde groep hoger. Dit onderzoek toont eveneens aan dat AHCC de prognose van patiënten met leverkanker na een operatie kan verbeteren9.

AHCC en diabetes

Onderzoeken hebben aangetoond dat AHCC een beschermende en ontgiftende werking uitoefent op de lever. Dit doet de stof door de aanmaak van leverenzymen te stimuleren. Bovendien heeft het een sterke werking als antioxidant.
Er is een onderzoek uitgevoerd waarbij het preventieve effect is bestudeerd van AHCC bij ratten met een beginstadium van een streptozotocine-geïnduceerde diabetes. Een streptozotocine-geïnduceerde diabetes kan worden beschouwd als een experimenteel model van diabetes type I. In dit onderzoek werd het preventieve effect van AHCC gemeten op de verstoring van de eilandjes van Langerhans, het weefsel dat insuline afscheidt. De resultaten van het onderzoek lieten zien dat AHCC het beginstadium van diabetes door STZ kon voorkomen door de aftakeling van de cellen van de eilandjes van Langerhans tegen te gaan, en door de oxidatieschade aan de cellen van verschillende organen te verminderen10.

Stress en chronische vermoeidheid

De link tussen stress en chronische vermoeidheid komt voort uit de interactie van het immuunsysteem met het zenuwstelsel en het endocriene stelsel. Wanneer de hersenen geconfronteerd worden met emotionele of fysieke stress, dan produceert ons brein een neurotransmitter die een reactie voorbereidt: 'vechten of vluchten'. Dit vermindert direct de werking van de NK-cells en van andere aspecten van de innate immuuncellen van het immuunsysteem11.
Er zijn vele stressreducerende methoden die de activiteit van de NK-cells kunnen vergroten, zoals regelmatige lichamelijke inspanning, muziek, massages of simpelweg even lachen. En er zijn vele strategieën die de NK-cells stimuleren en die de effecten van stress kunnen verminderen.
Zo zijn er onderzoeksmodellen waarin fysiek of chemisch opgewekte stress verminderde doordat AHCC de aanmaak van glucocorticoïdes terugdrong. Door stress stijgt het gehalte van deze stof meestal. Ook zorgde AHCC ervoor dat de verhoging van het suikergehalte in het bloed door de uitscheiding van epinefrine bij stress verminderde12. Onderzoeken en psychologen die patiënten behandelden die lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom meldden verbeteringen op het gebied van het humeur, de energie en de pijn na gebruik van AHCC. Deze resultaten kwamen overeen met de resultaten die verkregen waren in het onderzoeksmodel.



1. Ghoneum Mamdooh et al., Enhancement of NK cell activity in cancer patients by AHCC, Adjuvant nutrition in cancer treatment symposium, Tulsa, Oklahoma, Nov 6-7, 1992.
2. Ghoneum Mamdooh, NK-immunomodulation by AHCC in 17 cancer patients, 2nd Meeting of the Society for natural immunity, Taormina, Italy, May 1994.
3. Ghoneum M. et al., Immunomodulatory and anticancer effects of AHCC, Int. J. Immunotherapy, 1995, XI (1) 23-28.
4. Sun B. et al., Reduction of side effects of anticancer drugs by AHCC, 90th Proceedings of the American association for cancer research, 1999.
5. Mukoda T. et al., AHCC protects against cytosine arabinoside induced alopecia in the newborn rat animal model, 57th annual meeting of the Japanese cancer association, 1998.
6. Sun et al., Protective effects of AHCC on carbon tetrachloride induced liver injury in mice, Natural medicines 51(4), 310-315 (1997) B.
7. Matsushita et al., Combination therapy of AHCC plus UFT significantly reduces the metastasis of rat mammary carcinoma, Anti-Cancer Drugs, 1998, 9, 343-350 K.
8. Kamiyama et al., Improving effect of AHCC on the prognosis of postoperative hepatocellular carcinoma patients, 34th Congress of European society for surgical research, Bern, Switzerland, 1999.
9. Matsui Y. et al., Improved prognosis of postoperative hepatocellular carcinoma patients when treated with functional foods: a prospective cohort study.
10. Wakame K. Protective effets of AHCC on the onset diabete induced by streptozotocin in rat. Biomedical research 20 (3) 145-152, 1999.
11. Glaser et al., Stress-associated immune modulation: relevance to viral infection and chronic fatigue syndrome, Am. J. Med., 1998, Sept 28, 105 (3A): 35S-42S.
12. Wang S. et al., AHCC on immobilization stress in rat: beneficial effects of Active Hexose Correlated Compound, Dokkyo Journal of Medical Sciences, 2001, p. 559 28(1): 559-565.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
AHCC

De meest krachtige en alom erkende stimulans voor het immuunsysteem.

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
04-09-2019
Hoe oud zijn uw longen? Hoe longen...
Wist u dat van alle organen de longen het meest lijden onder het verouderingsproces? Net als de huid worden de longen in hoge mate blootgesteld...
Lees verder
03-01-2018
8 geheimen van mensen die nooit ziek...
Sommige mensen lijken elk jaar weer opnieuw op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen aan de griepepidemie en worden nooit getroffen door de buikgriep. Hebben ze gewoon...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan