Home   >  Zicht & Gehoor  >  For your eyes only...
11-07-2016

For your eyes only

Wacht niet met het zorgen voor uw ogen totdat u slechter gaat zien. Ziet u donkere vlekken en gaat uw zicht achteruit? Dan heeft u nog meer reden om snel te reageren.

Uw ogen hebben vooral te vrezen van twee bedreigingen: grijze staar en de leeftijdsgebonden degeneratie van de gele vlek (LMD).

Grijze staar ontstaat wanneer de ooglens, die zich net achter onze pupil bevindt minder transparant wordt. Wanneer de ooglens troebeler wordt, valt het licht minder goed op het netvlies.

Er ontstaan grijsachtige stippen in uw gezichtsveld. Het wordt ook wel 'cataract' (waterval) genoemd, omdat men de indruk heeft door een waterstroom te kijken. Grijze staar kan worden gecorrigeerd met behulp van een operatie (in Nederland zijn dat er zo'n 160.000 per jaar, waarmee het de meest uitgevoerde ingreep is).

De leeftijdsgebonden degeneratie van de gele vlek (LMD) is echter een ernstige aandoening die het netvlies aantast en die bovendien tot progressief gezichtsverlies leidt. In Frankrijk werd in 2007 het aantal personen met deze aandoening geschat op 608 000, oftewel bijna 3% van de 21 miljoen Fransen boven de 50 jaar. De chirurgie heeft voor deze aandoening nog altijd geen goede en duurzame resultaten kunnen bieden.

In het begin ondervindt u alleen wat ongemak van de waas die ontstaat door LMD. Naarmate de tijd vordert gaat dit verschijnsel u echter hinderen in uw dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld bij het lezen een affiche of een gebruiksaanwijzing. U loopt op dat moment kans een auto-ongeluk te krijgen omdat u een waarschuwingsbord mist. Of u riskeert een val, omdat u een traptrede of stoeprand niet ziet. Maar u kunt ook een fatale fout begaan, bijvoorbeeld doordat u de gebruiksaanwijzing van een medicijn niet meer goed kunt lezen.

Ook plezierige zaken worden u ontnomen: een boek lezen, breien, genieten van een natuurspektakel of een landschap, een tentoonstelling bezoeken.... u geniet er minder van, want u kunt geen details meer waarnemen; de gezichten van uw dierbaren of de lach van een kind zien er voor u uit als alsof u door een mistlaag kijkt; u kunt geen taken meer uitvoeren waarbij het noodzakelijk is dat u kleine voorwerpen bedient of precieze handelingen verricht; u realiseert zich dat de vreugde uit ons bestaan u langzaam ontglipt.
Om de risico's te verkleinen is het dan ook belangrijk dat u uw ogen goed voedt.

Het oog: het orgaan dat blootstaat aan de meeste gevaren

Van al onze organen worden de ogen het meest aangevallen. Vooral in het huidige tijdperk, waarin het gebruik van verlichte schermen (computer, smartphone) gemeengoed is geworden en we omringd worden door vervuiling.

De ogen zijn namelijk een soort machines die het licht concentreren dankzij de ingenieuze stapeling van het hoornvlies, de iris, de lens, het netvlies en de gele vlek.

Hierdoor zijn we in staat een ongelofelijke hoeveelheid details waar te nemen in de nabije en de verre omgeving: er wordt geschat dat 80% van onze zintuigelijke waarnemingen van ons zicht afkomstig is! U realiseert zich misschien niet dat er enorme hoeveelheden licht op een klein oppervlak van enkele vierkante centimeters achter in het oog terecht komt. Dit minuscule gebiedje heeft de 'macula' (gele vlek). Het is verantwoordelijk voor het middelste deel van het gezichtsveld. Dankzij de gele vlek neemt u vormen, kleuren en details op een heldere en scherpe manier waar.

Het netvlies en de gele vlek zijn bekleed met cellen. Deze cellen hebben de vorm van staafjes en kegeltjes. Met de staafjes ziet u zwart en wit, met de kegeltjes ziet u kleur.

Wanneer deze cellen de hele dag gebombardeerd worden met licht, dan kunnen de hoog energieke deeltjes van dit licht (fotonen) het oog op den duur beschadigen. De kegeltjes en staafjes kunnen afsterven en het zicht wordt onscherp.

U hoeft echter niet met uw armen over elkaar te gaan zitten wachten tot dit u overkomt.

De degeneratie van de gele vlek kan vertraagd worden.

De natuur produceert plantaardige en dierlijke stoffen die u kunnen helpen uw ogen gezond te houden. Daarmee zeg ik niet dat u tot uw negentigste jaar het zicht van een arend houdt! Echter:
    • indien u nog geen problemen met uw zicht heeft;
    • indien u een vrouw bent en u bent ouder dan 55 jaar;
    • indien u een het beginstadium heeft van de degeneratie van de gele vlek of grijze staar,
dan kunt u nu iets ondernemen om vervelende problemen in de toekomst te voorkomen:

Zes strategieën om uw ogen op natuurlijke wijze te beschermen

Wellicht zal uw arts iets anders beweren, maar er zijn wel degelijk opties waarmee u uw ogen kunt beschermen:
- Stop met roken: elke soort rook die in uw lichaam komt, en daarmee bedoelen we ook uitlaatgassen, draagt miljarden vrije radicalen bij zich. Dit zijn agressieve moleculen die in staat zijn uw cellen te beschadigen of te vernietigen. De cellen van uw netvlies en uw gele vlek zijn bijzonder gevoelig voor vrije radicalen. Doordat ze voortdurend aan licht worden blootgesteld, worden ze al permanent belast. Voeg daar niet ook nog eens de rook van een sigaret aan toe;

- Houd uw bloeddruk in de gaten; uw oog is bekleed met microscopisch kleine bloedvaatjes, ook wel haarvaten genoemd, die de cellen van het zicht van bloed voorzien. Is uw bloeddruk te hoog (bedenk wel dat dit u dit niet opmerkt, tenzij u het regelmatig laat meten), dan zullen deze kleine vaatjes beschadigd raken.

- Let op uw bloedsuikerspiegel: een te hoog glucosegehalte in het bloed beschadigt de haarvaten in ernstige mate. Het is om die reden dat mensen met diabetes een grotere kans hebben op het ontwikkelen van blindheid. Ook is de kans dat zij een amputatie moeten ondergaan groter wanneer hun bloedvaten vernietigd zijn en hun ledematen niet meer worden voorzien van bloed.

- Eet veel groene groenten, met name boerenkool, spinazie en broccoli: uit onderzoek is gebleken dat bij inname van deze voedingsstoffen het zicht verbetert. Deze groenten zijn namelijk rijk aan carotenoïden, en dan met name luteïne en zeaxanthine.

- Zorg dat u meer omega-3 binnenkrijgt door meer vette vis te eten of door een supplement met omega-3 in te nemen. Een in augustus van 2001 verschenen onderzoek in het blad Archives of Ophtalmology toonde aan dat een uitgebalanceerde voeding met voldoende omega-3 het zicht verbetert.

- Eet kleine zwarte vruchten: zwarte bessen, bosbessen en bramen. Ze zijn rijk aan anthocyanen. Dat zijn pigmenten die als een soort 'zonnebrandcrème' fungeren voor de cellen. De pigmenten beschermen de cellen tegen schade door de absorptie van blauwgroen en ultraviolette straling.

Voor mensen die ouder zijn dan 50 en die vrezen dat hun zicht achteruit gaat, kan het goed zijn voedingssupplementen in te nemen.

Vandaag de dag zijn er verschillende, zeer innovatieve producten verkrijgbaar. Ze bevatten in vet- en water oplosbare antioxidanten. Het zal u duidelijk worden:

er zijn twee soorten antioxidanten van belang

Antioxidanten zijn moleculen die vrije radicalen vernietigen. Deze vrije radicalen beschadigen en vernietigen uw cellen.

Antioxidanten die hun invloed moeten uitoefenen in de vetweefsels dienen in vet oplosbaar te zijn. De antioxidanten die hun invloed in water (oftewel een niet-vette omgeving) moeten uitoefen dienen in water oplosbaar te zijn.

Om de verschillende vitale onderdelen van uw ogen te beschermen, heeft u dan ook in water en in vet oplosbare antioxidanten nodig.

Van de in vet oplosbare antioxidanten zijn de volgende belangrijk voor uw ogen: luteïne en zeaxanthine.

Twee krachtige verdedigers die uw ogen beschermen

Luteïne en zeaxanthine zijn zogenaamde xanthofylle kleurstoffen. Het zijn gele pigmenten die van nature voorkomen in een groot aantal planten. Wanneer luteïne erg geconcentreerd is, ziet het er echter oranjerood uit.

In de natuur absorberen luteïne en zeaxanthine het overschot aan licht dat schadelijk zou kunnen zijn voor de planten, met name de hoog energieke lichtstralen van het blauwe zonlicht.

Bij de mens houden luteïne en zeaxanthine uit de voeding zich op in de gele vlek van het oog, al weet men nog niet precies hoe. De gele vlek dankt haar kleur aan deze stoffen.

De stoffen lijken een krachtige werking te hebben als antioxidant en ze beschermen daarmee de ogen tegen de vernietigende effecten van vrije radicalen, en dan met name tegen de degeneratie van de gele vlek:

- uit onderzoeken die werden gepubliceerd in Nutrition & Metabolism kon worden geconcludeerd dat luteïne en zeaxanthine de optische dichtheid van de pigmenten in de gele vlek bij de meerderheid van de proefpersonen deed toenemen. Deze pigmenten worden beschouwd als stoffen die het oog beschermen tegen de degeneratie van de gele vlek.
- uit onderzoeken die gepubliceerd werden in de wetenschappelijke tijdschriften American Journal of Epidemiology, Ophthalmology en Archives of Ophthalmology is gebleken dat een hoger gehalte aan luteïne en zeaxanthine in de voeding gerelateerd is aan een verlaagde kans op het ontstaan van het degeneratieproces van de gele vlek;
- in twee onderzoeken die werden gepubliceerd in het blad Investigative Ophthalmology and Visual Science werd geconstateerd dat ogen met een hoger pigmentgehalte in de gele vlek minder vatbaar waren voor het ontwikkelen van degeneratie van de gele vlek.
- een artikel dat werd gepubliceerd in het blad Archives of Biochemistry and Biophysics in augustus 2010 meldt dat onderzoekers constateerden dat luteïne en zeaxanthine het licht met korte golven filteren. De stoffen voorkomen de vorming van vrije radicalen in het pigmenthoudende epitheel van het netvlies en in het vaatvlies van het oog. De onderzoekers suggereren eveneens dat een combinatie van xanthofyllen effectiever is dan een enkele xanthofylle stof in dezelfde concentratie.

Ga grijze staar te lijf

Niet alleen het netvlies wordt beschermd door luteïne en zeaxanthine: ook de kans op het ontwikkelen van grijze staar kan door de stoffen worden verkleind.

Recente onderzoeken die gepubliceerd werden in het blad Archives of Ophthalmology vermelden de conclusie dat een voeding die rijk is aan de hierboven genoemde twee stoffen plus een aantal andere carotenoïden, de kans op grijze staar bij vrouwen aanzienlijk doet afnemen.

Versterk de antioxiderende werking

Het innemen van supplementen met luteïne en zeaxanthine is echter het minste wat u zou moeten doen.

U kunt de antioxiderende werking van deze stoffen versterken door gelijktijdig andere natuurlijke antioxidanten in te nemen. We denken daarbij met name aan vitamine C, bètacaroteen`, vitamine E en selenium. Ook glutathion en R-lipoïdezuur zijn erg nuttig. Elke stof die bijdraagt aan de bestrijding van vrije radicalen en aan de bescherming van uw bloedvaten is goed voor uw ogen.

De kracht van de blauwe bosbes

Het is wellicht goed om te weten dat de blauwe bosbes al heel lang wordt gebruikt voor het behandelen van doorbloedingsstoornissen en voor bepaalde oogziekten, met name voor diabetische retinopathie, voor glaucoom en voor staar. Veel artsen raden hun patiënten aan een extract van blauwe bosbessen te nemen om het zicht te verbeteren.

Er bestaat een verhaal over piloten van de Britse Royal Air Force die blauwe bosbessen te eten kregen tijdens de Tweede Wereldoorlog om lichtschitteringen tegen te gaan en het nachtelijke zicht te verbeteren (de meeste vluchten werden 's nachts uitgevoerd om beschietingen vanaf de grond te ontwijken). Na de oorlog zijn deze klinische effecten niet bevestigd, maar we dienen hierbij op te merken dat de onderzoeken werden uitgevoerd bij mensen die reeds een normaal zicht hadden (en waarbij nog maar weinig verbetering was te verkrijgen). Inmiddels is wel aangetoond dat het extract van blauwe bosbes visuele vermoeidheid kan verlichten.

De medicinale eigenschappen van de blauwe bosbes zouden te danken zijn aan het hoge gehalte aan anthocyanosiden en aan flavonolen, een flavonoïdensoort waarvan ook quercetine deel uitmaakt.

Op dit moment is er in de Verenigde Staten een groeiende belangstelling voor zwarte bessen en hun beschermende werking als het gaat om de preventie van oogziekten. Deze krachtige antioxidant is rijk aan anthocyanen (190 tot 270 mg per 100 mg).

Reden te meer op elke dag een flinke portie blauwe en zwarte vruchten te eten. U kunt eveneens elke dag preventief een product gebruiken dat zowel blauwe bosbesextract, zwarte besextract en luteïne en zeaxanthine bevat in combinatie met andere beschermende antioxidanten.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Bilberry Extract

Een extract van blauwe bosbes dat de microcirculatie en de visuele vermoeidheid verbetert

www.supersmart.com
Macula Plus

Verbeterde samenstelling
Sterkere bescherming gezichtsvermogen en macula
Stabiliteit en maximale biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
OptiVision

Nog krachtigere, complete samenstelling met optimaal samenwerkende stoffen, voor een geavanceerde bescherming van het gezichtsvermogen

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
08-05-2019
Opticiens praten er niet over, maar wortels...
Hoewel het nu vaststaat dat rode en oranje fruit- en groentesoorten zoals wortel, zoete aardappel en tomaten de kans op aftakeling van de gele vlek...
Lees verder
26-04-2017
Duindoornbessen, het weldadige superfruit
Heeft u weleens gehoord van de duindoornbes? Sinds begin 2000 is de populariteit van dit kleine oranje besje alleen maar toegenomen. Zodanig zelfs, dat de...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan