Home   >  Antioxidanten  >  Langer leven: een enorme...
13-06-2016

Langer leven: een enorme stap voorwaarts

De onderzoekers naar de bestrijding van het verouderingsproces gaan gebukt onder een grote frustratie: ze weten al eeuwen hoe patiënten jaren langer of zelfs tientallen jaren langer zouden kunnen leven.... maar bijna niemand lijkt bereid hun methode op te volgen.
Deze methode bestaat namelijk uit het beperken van de voedselinname en wel zodanig dat men constant honger lijdt. Wetenschappers noemen dit 'calorierestrictie'. Door de methode van calorierestrictie kunnen mensen jaren langer leven in goede gezondheid. Het moge echter duidelijk zijn dat er maar weinig mensen zijn die bereid zijn voortdurend honger te lijden om langer te kunnen leven.
Dit probleem kan echter op een geweldige manier worden opgelost, namelijk met behulp van een nieuwe combinatie van fytonutriënten. Deze stoffen bootsen de effecten van calorierestrictie na, ook al wijzigt u niets aan uw voedselinname. Het is een revolutionaire ontwikkeling, maar om dit goed te begrijpen dien ik eerst uit te leggen waarom calorierestrictie de veroudering effectief bestrijdt:

Door minder te eten kan de levensduur verlengd worden met 50 %

Het was Luigi Cornaro, een Italiaanse aristocraat uit de Renaissance, die als eerste deze verbazingwekkende ontdekking beschreef in zijn autobiografie Art of living long ('De kunst van een langer leven). Tot aan zijn 37e jaar at hij zonder zich te matigen en zijn gezondheid ging er voortdurend op achteruit. Hij besloot vervolgens zijn dagelijkse hoeveelheid calorieën te minderen. Het ging weldra beter met hem. Hij bleef de hoeveelheid eten beperken en zijn gezondheid werd steeds beter. Hij werd meer dan honderd jaar oud. Toen hij 103 was, overleed hij.
De Amerikaanse gerontoloog Clive McCay (een specialist op het gebied van veroudering) bevestigde al in 1935 dat de levensduur bij ratten met 40% kon toenemen wanneer men de hoeveelheid voedsel verminderde. Ook ontstonden er minder ouderdomsgerelateerde aandoeningen. Richard Weindruch, professor aan de Universiteit van Wisconsin-Madison in de Verenigde Staten, specialist op het gebied van veroudering, constateerde in 1986 eveneens dit fenomeen, maar dan bij muizen.

De onderzoeken zijn voortgezet op verschillende andere dieren, zoals spinnen en vissen. Dr Pierette Gaudreau, professor in de biochemie aan de Universiteit van Montreal constateerde bij ratten een verlening van de levensduur van 50 % na calorierestrictie in vergelijking met ratten die naar behoefte mochten eten. Overigens was ook hun gezondheid veel beter, en de ouderdomsgerelateerde aandoeningen deden zich pas veel later voor.

Minder kanker en andere aandoeningen bij primaten die weinig eten

In 2009 publiceerde Richard Weindruch de resultaten van een nieuw experiment dat uitgevoerd was bij primaten. Hieruit bleek dat 37% van de makaken die naar believen konden eten bezweken aan een ouderdomsgerelateerde aandoening, terwijl dit maar voor 13% van de makaken gold waarbij de voedselinname was beperkt.
Ook werd duidelijk dat de primaten niet alleen gewicht verloren (dat lag wel voor de hand), maar dat ze ook fysiek in een betere conditie verkeerden. Ze leden twee maal minder aan hart- en vaatziekten en aan ouderdomsgerelateerde kankersoorten. Daarnaast bleek slechts 13% van de primaten met een gelimiteerde voedselinname diabetes te ontwikkelen, terwijl in de andere groep 29% de voortekenen van deze ziekte vertoonde.

Niemand wil honger lijden!

Alle onderzoekers liepen tegen dit ‘hongerprobleem’ aan. Ze waren er echter allemaal van overtuigd dat de levensverlengende effecten zich ook voor zouden doen bij de mens. Men heeft overigens ontdekt dat er een groot aantal honderdjarigen woont op het Japanse eiland Okinawa. De inwoners staan bekend om het innemen van caloriearm voedsel (groenten en voedsel uit de zee).
De onderzoekers realiseerden zich echter dat het caloriearme dieet, dat moeilijk te volgen is, niet aan de mens opgelegd kon worden.
Vandaag is er echter een oplossing gevonden voor dit probleem: onderzoekers hebben voedingsstoffen gevonden die exact dezelfde gunstige effecten hebben op het lichaam als het dieet van calorierestrictie. Die stoffen zouden ons kunnen helpen aan een langer leven in goede gezondheid.
Het lijkt misschien onmogelijk, maar het is eenvoudig:

Voedingsstoffen die dezelfde effecten produceren

Waarom heeft calorierestrictie een positieve invloed op de gezondheid en op de levensverwachting? Wanneer u honger heeft, worden bepaalde genen geactiveerd, en andere juist gedeactiveerd.
Deze gewijzigde activiteit van uw genen zorgt voor verschillende gunstige reacties in uw lichaam, waardoor u minder snel ouder wordt. Ouderdomsgerelateerde aandoeningen ontstaan veel later, of helemaal niet. We kunnen de reacties van het lichaam onderverdelen in vijf categorieën:
    1) vermindering van het ontstekingsniveau in het lichaam (het is bekend dat ontstekingen onder andere artrose, diabetes, kanker en hartziekten bevorderen);
    2) verbetering van de vet- en koolhydraatstofwisseling: de voedingsstoffen worden beter 'verbrand', er worden minder afvalstoffen en slechte vetten geproduceerd;
    3) een verlaging van de bloedsuikerspiegel: een uitstekende manier om diabetes en kanker te bestrijden;
    4) verbetering van de doorbloeding doordat de werking van het endotheel wordt gestimuleerd (het endotheel is de laag cellen die de binnenkant van uw bloedvaten bekleedt);
    5) stopzetting van de ontwikkeling en groei van kankercellen.
Het is vanaf nu dus niet meer nodig om uw voedselinname drastisch te beperken om deze resultaten te verkrijgen. Er bestaan namelijk fytonutriënten (voedingsstoffen afkomstig uit planten) die exact hetzelfde effect hebben.
Ze bootsen de effecten van calorierestrictie na en werken onderling samen om het verouderingsproces tegen te gaan. Zij hebben een positieve invloed op de 'genen van de langere levensduur'; deze genen beïnvloeden het verouderingsproces.

Doeltreffende maar zeldzame voedingsstoffen

De voedingsstoffen waarom het hier gaat zult u nauwelijks in uw voeding terugvinden, ook niet wanneer u 'uitgebalanceerd' eet en de regel van 'twee ons groente en twee stuks fruit' naleeft.
Onderzoekers hebben dan ook een voedingssupplement ontwikkeld dat al deze voedingsstoffen bevat, namelijk: Resveratrol Synergy.
Zoals de naam al doet vermoeden, bevat dit product de stof met de meest imposante antiverouderingseffecten: resveratrol.
Onderzoek bij dieren heeft namelijk aangetoond dat resveratrol vele gunstige veranderingen in de genenexpressie imiteert, als het lichaam te maken krijgt met een beperkte calorie-inname. In andere studies zijn talloze andere eigenschappen van resveratrol aan het licht gekomen, waaronder het vermogen om de gevoeligheid voor insuline te beïnvloeden, de werking van de mitochondriën (energiecentrales in de cellen) te stimuleren, en de expressie van ontstekingsfactoren te verminderen. Bovendien beschermt de stof het lichaam tegen de schadelijke gevolgen van te vet eten.
De stof resveratrol zelf reproduceert al vrijwel alle effecten die u verkrijgt door uw voedselinname fors te beperken.

Het effect van resveratrol versterken met behulp van andere voedingsstoffen

De onderzoekers vonden dit echter niet genoeg. Ze bedachten dat het goed zou om pterostilbeen aan de resveratrol toe te voegen, een stof die tot dezelfde familie behoort. Onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat deze twee stoffen onderling samenwerken bij het stimuleren van de genen voor een langere levensverwachting. Ze stimuleren elkaars gunstige antiverouderingseffecten. De biologische beschikbaarheid van pterostilbeen is echter veel hoger dan die van resveratrol. Het heeft ontstekingsremmende, tumorremmende en antioxidante eigenschappen.
Het oefent zijn werking uit door biologische interventies op een fundamenteel niveau, om zo de genenexpressie te beheersen en de werking van enzymen te beïnvloeden. Het reguleert op een gunstige wijze de genen die de ontwikkeling van kanker, atherosclerose, diabetes en ontstekingen beïnvloeden.
Door de combinatie van beide producten ontstaat een spectaculaire antiverouderingswerking. Maar de wetenschappers wilden nog een stap verder gaan: ze voegden er ook nog quercetineaan toe, een product dat eveneens bepaalde effecten van calorierestrictie nabootst. Het is een krachtige antioxidant met een sterke ontstekingsremmende werking, die zich met name uit door het remmen van NF-kappaB, een eiwit dat een essentiële rol speelt bij de regulering van de genenexpressie die zorgt voor de codering van ontstekingsopwekkende cytokines. Quercetine beschermt eveneens tegen cardiovasculaire aandoeningen, tegen het metabolisch syndroom en tegen kanker. Vitamine C versterkt de biologische beschikbaarheid en de werking van quercetine.
Om vanResveratrol Synergy echt een revolutionair antiagingproduct te maken hebben de onderzoekers er ook de krachtige eigenschappen van oligoproanthocyanidines (OPC) aan toegevoegd, een stof afkomstig is uit de schors van de den. OPC 's hebben een ontstekingsremmende en antioxidante werking. Het heeft verschillende gunstige effecten, met name als het gaat om de positieve beïnvloeding van de werking van het endotheel. Daarnaast heeft het een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel en ontstekingen.
Om deze superkrachtige samenstelling geheel af te maken, en te werken met de resultaten van de meest recente onderzoeken is er fisetin uit de Buxus sinica aan toegevoegd. Deze zeldzame en kostbare stof stuurt een 'inschakelingssignaal' naar de cellen met antiverouderingsgenen, waardoor het DNA en de neuronen beschermd worden, met name in stressvolle periodes. Overigens zou fisetin een stabiliserende invloed hebben op resveratrol, omdat het de afbraak van resveratrol voorkomt.

Een duurzame werking dankzij polydatine

De enige beperking van Resveratrol Synergy is de intense en zeer snelle werking die maar kort duurt. Wetenschappers hebben dit probleem op weten te lossen door de stof polydatine toe te voegen aan het product. Polydatine is een glucoside van resveratrol. Anders gezegd: het is een resveratrolmolecuul dat verbonden is met een suikermolecuul. Wanneer polydatine in de bloedbaan terechtkomt, dan scheidt het resveratrolmolecuul zich af van het suikermolecuul. De resveratrolglucoside wordt in een ander tempo opgenomen dan de klassieke trans-resveratrol, en heeft dus een hogere biologische beschikbaarheid, een betere halfwaardetijd en een krachtiger vermogen dan resveratrol.
Dat er vandaag de dag een product bestaat als Resveratrol Synergy moet gezien worden als een enorme stap voorwaarts als het gaat om verbetering van de levensverwachting met behulp van natuurlijke voeding.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Resveratrol Synergy

Nieuwe, nog krachtigere samenstelling met fisetin
Verbetert de biomarkers van veroudering en stimuleert de genenespressie voor een langer leven.

www.supersmart.com
Ontdek ook
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
21-08-2019
Resveratrol: nieuw onderzoek bevestigt het enorme potentieel...
Onderzoekers van de universiteit van Exeter zijn er in geslaagd om afstervende cellen in een laboratoriumopstelling te verjongen 1 dankzij een molecuul dat reeds bekend...
Lees verder
13-02-2017
Zink: dagelijkse inname voor minder DNA-schade
De supplementinname van zink roept vragen bij u op: is het goed voor het lichaam? Wat is het effect? Hoe werkzaam is het? Een kort...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan